Må krangle for å få erstatning

Nesten hver eneste dag leser vi om folk som må krangle for å få erstatning. Det som går igjen er selvsagt alle dem som oppdager feil og mangler på hus. Men den vanskeligste motparten man synes å ha er stat og kommuner. Vi synes det er uhørt at det skal gå år og dag før man får oppgjør for naturskader.

Den som opplever slikt har nok prøvelser om man ikke må kjempe i lange tider før man får erstatning. En utmarkseiendom i Rendalen fikk skader som er taksert til 14 millioner kroner under pinseflommen i fjor. Grunneieren venter fortsatt på erstatning ettersom Staten ikke godtar takseringen.

I Bergen leser vi om en familie som har kjempet i lange tider mot Bergen kommune. Grunnen under huset er gravet ut på grunn av lekkasje fra en kommunal vannledning. Men i tråd med praksis nekter selvsagt kommunen all skyld. Huseieren har utlegg i hundretusen-kronersklassen. I tillegg føler familien seg utrygg. Huset står i nabolaget til Hatlestad terrasse hvor man opplevde et dødsras for noen år siden.

Ellers mangler det ikke på saker hvor huseiere synes å kjempe en håpløs kamp etter huskjøp. Man oppdager feil og mangler, men å få noen til å erkjenne feilene er vanskelig. Derfor havner mange saker i retten. En huseier i Knarvik utenfor Bergen har kjempet en lang kamp etter at han kjøpte et hus for 3,4 millioner kroner i 2007. Nå har han av retten fått et prisavslag på 600 000 kroner. Men i mellomtiden har vedkommende huseier brukt 500 000 kroner til advokat. Utgangspunktet var at huset var skjevt. Høydeforskjellen inne i huset var 14,8 cm.

Vi forstår frustrasjonen for dem som føler urett.