Kranulykke i Verdal kunne vært unngått

Den alvorlige kranulykken ved Kværner Verdal i februar kunne vært unngått dersom flere sikkerhetstiltak hadde vært på plass, konkluderer selskapet i en intern granskningsrapport.

Tre arbeidere ble hardt skadd da en kranarm brakk og arbeidskurven de sto i, falt over 30 meter ned på en lekter. Alle tre overlevde, men én av dem er fortsatt på sykehus.

Arbeiderne skulle inspisere malingsarbeid på et vindmølleunderstell. Kranarmen kollapset da den kom i kontakt med toppen av understellet. Det førte til at vaieren som holdt arbeidskurven, røk.

Mangelfull risikovurdering
Den interne rapporten går gjennom ulykken i detalj, vurderer gjeldende helse- og sikkerhetsprosedyrer for arbeid i høyden og kommer med flere anbefalinger.

Ulykken kunne vært unngått dersom flere sikkerhetsbarrierer hadde vært på plass, vært mer presise og hadde blitt fulgt, skriver granskingsgruppen. Blant hovedårsakene til ulykken er mangelfulle risikovurderinger, feil plassering av krana og manglende oversikt over blindsoner.

Anbefalinger
Rapporten kommer med tretten anbefalinger til tiltak for å unngå lignende ulykker i framtida. Blant annet skal alle operasjoner med arbeidskurv defineres som høyrisikoaktivitet, med krav om spesifikke risikovurderinger for hver enkelt operasjon. Videre skal arbeidet organiseres slik at det blir minst mulig arbeid i høyden.

Granskingsgruppens anbefalinger vil bli iverksatt øyeblikkelig, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

– En slik ulykke er helt uakseptabel og skal ikke skje i Kværner, sier Haugan i en pressemelding.

Ulykken blir også etterforsket av politiet og Arbeidstilsynet. Deres etterforskninger er ennå ikke avsluttet.