Meteoritt på Rodeløkka skaper furore

En halvkilos meteorittstein har satt Rodeløkkens Kolonihager på verdenskartet. Finneren bør legge steinen i fryseren slik at den bevares best mulig, råder geolog.

Meteorer

* Meteorstein er objekter fra verdensrommet som overlever ferden gjennom atmosfæren og faller ned på jordoverflaten.

* De stammer fra vårt eget solsystem, overveiende fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

* Jorden blir ustanselig bombardert med større og mindre partikler.

* Små partikler med diameter under 1 millimeter fordamper helt ved sammenstøt med luftmolekylene og lyser som stjerneskudd.

* Er massen mindre enn 1 tonn, vil meteoritten eksplodere i atmosfæren. Meteorittene er bare svakt varme når de treffer bakken, ettersom oppvarmingstiden i atmosfæren er kort og den smeltede overflaten blir blåst bort av lufttrykket.

* Større meteoritter som veier over 10 tonn, vil treffe jordoverflaten med stort hastighet og forårsaker krater.

* Det er antatt at mellom 500 og 5.000 tonn meteoristisk materiale daglig faller ned på Jorden. Man regner med at det hvert år faller 26.000 meteoritter med vekt over 100 gram. (Kilde: Store norske leksikon)

Når steinen traff takskjegget på hytta, er litt usikkert, for hytta har vært stengt en stund. Steinen brakk, og den ene delen ble sittende fast i taket.

– Vi var der i går og så først hullet i taket. Deretter så vi steinen som lå fem-seks meter unna, sier hytteeier Rune Thomassen til VG.

Steinen er på størrelse med en snøball og veier 585 gram. I Norge er det registrert bare 14 meteorittfunn siden 1848, siste gang i Moss i 2006. Steinen vekker allerede enorm interesse og kan være mye verdt.

– Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi du ser på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje, forklarer geofysiker Hans Amundsen, medlem av NASAs astrobiologiske institutt.

Breksjen er dannet ved at en meteoritt først har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter ut i verdensrommet. Steinen i kolonihytta kan dermed gi verdifull informasjon til forskerne.

Hagen full
Mandag formiddag kom en rekke journalister på besøk for å fotografere og filme steinen, og for å snakke med de nyslåtte meteoritteierne. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var også på pletten sammen med kona, forfatter og meteorittjeger Anne Mette Sannes.

Amundsen forteller at nyheten spres fort også i fagmiljøene.

– Jeg har allerede fått en telefon fra en tysk geolog. I tillegg er jeg sikker på at meteorittjegerne sitter på fly fra hele verden for å sikre seg steinen. Antakelig vil de tråkke ned kolonihagen for å lete etter flere steiner i området, for det er en del penger i dette. I alle fall nok til å reparere hyttetaket, smiler Amundsen.

Han sier eieren selv bestemmer hva han vil gjøre med steinen.

– Det første han bør gjøre, er å legge den i en plastpose i fryseren, uten å fingre med den. Da bevares eventuelle væsker i steinen, noe som kan gi forskerne mange interessante opplysninger, sier han.

Deretter bør steinen vurderes av eksperter ved Geologisk museum. Deretter bestemmer eieren om han vil selge den, og i så fall til hvem.

Hvor gammel?
Amundsen håper forskere vil få tilgang til denne svært spesielle meteoritten. Da kan de blant annet finne ut hvor i verdensrommet den kommer fra.

– Den kan komme fra en planet som ikke lenger eksisterer, men som ble sprengt i stykker tidligere i historien. Den kan også komme fra månen, eller teoretisk sett fra Mars, Venus eller Merkur, forteller Amundsen.

Geologene kan også finne ut hvor gammel steinen er, hvor lenge den har svevd i verdensrommet og hvor lenge den har vært på jorda.

Det er liten grunn til å engste seg for at noen skal få en lignende stein i hodet, selv om det har skjedd at mennesker er blitt truffet.

– På 1950-tallet ble en kvinne truffet i hofta mens hun sov, men hun kom seg igjen. Det har også vært et par stykker som er blitt truffet i beinet, og en postkasse ble smadret mens eieren skulle måke snø fra den, forteller han.

Verdens største registrerte meteoritt ligger ifølge Store norske leksikon i Namibia. Den ble funnet i 1920 og veier rundt 60 tonn.