Venold spår mer internasjonal konkurranse

Veidekke presenterte i dag sin konjunkturrapport for de neste årene, og pilene peker oppover.

- Et godt boligmarked og fortsatt vekst innen anleggsmarkedet gir oss grunn til optimisme når vi analyserer markedsutviklingen fremover, sier Rolf Albriktsen, direktør for strategi og marked i Veidekke.

For Norge er utsiktene fortsatt gode og på linje med Veidekkes tidligere prognoser.

- Vi ser for oss en samlet vekst på 5 % i 2012 og 3,5 % i 2013. Vi forventer at både boliginvesteringene og anleggsinvesteringene blir på samme nivå, mens innen kategorien yrkesbygg forventer vi en litt mer beskjeden økning, 4 % i 2012 og 2 % i 2013. Når det gjelder boligbygging, ble det igangsatt 28 000 boliger i 2011, og vi har grunn til å tro at dette nivået vil holde seg de neste to årene, sier Albriktsen.

- Når vi ser på det samlede bygg- og anleggsmarkedet i Skandinavia, ser vi generelt god aktivitet, men med store ulikheter mellom landene. Det ser best ut i Norge med fortsatt vekst, i Sverige regner vi med en liten vekst tross det høye nivået i dag. I Danmark forventer vi fortsatt nedgang i boliginvesteringene, men noe økning innen yrkesbygg, forteller Albriktsen.

Konsernsjef Terje Venold er også optimistisk med tanke på utsiktene for de neste årene. Og selv om utsiktene er desidert lysest i Norge, har han også tro på nabolandene Sverige og Danmark.

- Norsk økonomi er i en særstilling, men det er viktig å ta med seg at både svensk og dansk økonomi er sunne statsfinanser. Jeg er ikke bekymret for Sverige, og Danmark vil komme etter hvert, sier Venold. 

Han tror et Europa i motvind, og en norsk bygg- anleggsbransje i medvind kan være med på å lokke enda flere utenlandske totalentreprenører til Norge.

Spesielt på anleggsiden forventer Venold at konkurransen fra internasjonale aktører vil hardne til.

- Vi ser allerede at enkelte utenlandske totalentreprenører har etablert seg i Norge, og vi ser også eksempler på selskap som kjøper seg opp i mindre og mellomstore norske bedrifter. I tillegg er det flere som søker i joint venture med lokale entreprenører, sier Venold.

Med lav aktivitet i Mellom-Europa og høy aktivtet - i kombinasjon med gode fremtidsutsikter - i land som Norge og Sverige, tror Venold at utviklingen vil fortsette. Mer lukrative kontrakter vil heller ikke bremse lysten til utlendingene.

- Endringer i kontraktstrukturen der flere kontrakter strekker seg opp mot milliarden og vel så det, er også med på å gjøre med på å gjøre Norge til et mer attraktivt land sett utenfra, sier Venold.

Inntog av utenlandske selskaper kan dessuten bli en nødvendighet for å komme i mål med investeringene som kommer innenfor vei og jernbane, tror Venold.

- Vi snakker blant annet om en Nasjonal Transportplan som tester ut muligheten for å øke investeringsnivået med 43 prosent fra dagens nivå. Skal du få det til, så trenger du utenlandsk kapasitet og kompetanse.

Veidekke utarbeider sin konjunkturrapport to ganger i året. Formålet er å vise konsernets syn på bygg- og anleggsmarkedet og forutsetningene for den makroøkonomiske utviklingen vi bruker som grunnlag for virksomheten i Skandinavia. Prognosene er basert på gjeldende offisielle statistikker, i tillegg til prognoser utarbeidet av Veidekke.

Her finner du Veidekkes konjunkturrapport