Erfaringsutveksling i verdensklasse

Veidekke og Helsebygg har jobbet mye med og utviklet solid erfaring innen smarte arbeidsprosesser i byggebransjen. Fra 5. til 9. mars var de vertskap for amerikanske og tyske sammspill-spesialister.

Fra USA deltok sju toppfolk fra Boldt-konsernet - en sentral aktør innen sykehusutbygging med tett kontakt til de beste forskningsmiløene ved universitetene Stanford og Berkley, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider

Boldt er et foregangsselskap innen Lean Construction, BIM og Virtual Design & Construction. Dette er plan- og gjennomføringsmetoder som både Helsebygg og Veidekke har studert nøye og benyttet med stort utbytte.

Her er virtuell prosjektering sentral, sammen med mer effektive kommunikasjonslinjer mellom byggherre, entreprenører, arkitekter og rådgivere.

Det nye samarbeidet er tidsbesparende, det sørger for felles målforståelse og knytter fagfolk tettere sammen. Og ikke minst skal resultatet bli bedre.

Det tyske storkonsernet Porsche har også mye å lære bort om smarte arbeidsprosesser, og rådgiverselskapet Porsche Conculting har flere ganger hatt kurs for Øya-utbyggerne i det såkalte Takt-prinsippet.

Denne uka fikk også de amerikanske Boldt-kollegene opplæring i Takt. Enkelt sagt dreier denne metoden seg om å bryte opp arbeidsoppgaver i så små deler at man både får oversikt over jobben, og lettere kan kontrollere kvalitet og kvantitet. Dermed kan feil og mangler oppdages og korrigeres tidlig i arbeidsprosessen.

Selv om Takt er utviklet ved bilkonsernet Porsche, har metodikken også klar overføringsverdi til andre bransjer som preges av stadig gjentatte arbeidsprosesser - ikke minst byggebransjen. 

Dette er bakgrunnen for at Helsebygg og Veidekke har valgt å benytte seg av Takt på Kunnskapssenteret og gjerne vil spre denne kunnskapen til andre aktører i byggebransjen.

- Vi  er utviklingsvillige og de eneste i Skandinavia som driver på denne måten. Vi bedriver også erfaringsutveksling i verdensklasse, sier samarbeidspartene Torgeir Wiig, Veidekke og Lars Abrahamsen fra Helsebygg Midt-Norge.