Skjelle åpnet Byggavfallskonferansen

BNL-direktør Arne Skjelle åpnet 8. mars Byggavfallskonferansen som i år har hele 270 påmeldte.

Det er solid rekord fjerde gang konferansen arrangeres. Konferansen samler aktører fra bygg- og anleggsbransjen, avfallsbransjen og myndighetene i Oslo 8. og 9. mars.

Undertittelen på konferansen er; Etikk, ansvar og god praksis. Gjør myndighetene de rette prioriteringene når det gjelder byggavfall? Hvilke oppdagelser av ”nye” typer farlig avfall er gjort? Hvordan skal vi håndtere de store mengdene? Hvordan skal man kildesortere for å øke både lønnsomheten og miljøgevinsten? 

Arrangører er Klif, BNL, NGU, RENAS, Norsk Gjenvinning AS, NELFO, RIF, NKF og Norsas AS.

Viktig arena

- For den delen av byggenæringen jeg representer, er dette en særdeles viktig arena og fagområdet er viktig for hele næringen og samfunnet som helhet for at vi skal nå de mål for ressursforvaltning og bærekraftig utvikling som jeg tror de fleste har tatt inn over seg er helt nødvendig. Vi må alle ta grep og delta og engasjere oss og gjøre vår del av jobben, var ordene Skjelle innledet konferansen med.

Skjelle erkjenner at virkeligheten ikke er rosenrød.

- Selv om mange har tatt inn over seg at vi har et ansvar og delta i en dugnad for å få en bærekraftig utvikling, er det fortsatt mange som opplever byggavfall som et problem. Det er min opplevelse at det er færre som ser på det på den måten. Mange ser på det som en utfordring, det er det også, men det er lett å bli for fokusert på utfordringer slik at man blir paralysert og ikke får gjort noe. Derfor er det gledelig at mange er offensive og kaster seg rundt og tar tak og også ser forretningsmessige muligheter på dette området, uttaler Skjelle.

Ryddige konkurransevilkår

Han presiserer at det er viktig å etablere en ansvarlig bransje med ryddige konkurransevilkår og at tilsyn er viktig for å skape like vilkår.

- Ryddige konkurransevilkår er et vesentlig element for å få avfallsbransjen til å fungere og etablere et kretsløp. Det er nødvendig med stimulerende rammevilkår, vi må finne en balanse mellom gulrot og pisk. Jeg er ikke helt sikker på at vi der enda, sier han.

BNL-direktøren kjenner avfallbransjen godt. Han var selv med på å utarbeide Nasjonal Handlingsplan for byggavfall som ble lansert i 2001 og har sittet i styret til Plastretur.

- Det første arbeidet med NHP startet i 1999 og er et av morsomste prosjektene jeg har vært med på. Den gangen var dette et umodent område, men vi hadde et sterkt engasjement. Dette er et arbeid som var en viktig milepæl, sier han.

Selv om god håndtering av byggavfallet har kommet et godt stykke på vei, er vi ikke i mål, mener Skjelle.

Er de rette rammebetingelsene på plass?

- Spørsmålet til dere og et tema dere må diskutere i dag er om vi har fått på plass de rette rammebetingelsene, eller om det er behov for endringer for å gjøre håndteringen og innsamlingen av byggavfallet bedre, sier han i sin åpningstale til konferansedeltakerne.