Private långivere går med på å slette gresk gjeld

85,8 prosent av de private långiverne har sagt ja til en avtale om sletting av Hellas' statsgjeld, opplyser den greske finansministeren.

Ifølge finansminister Evangelos Venizelos kan tallet øke til 95,7 prosent dersom en bestemt klausul som tvinger flere til å si ja til avtalen, blir brukt.

Den private gjelden på 107 milliarder euro, tilsvarende 793 milliarder kroner, utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på rundt 350 milliarder euro. Regjeringen håper nedskrivningen vil bidra til å bringe vekst tilbake i økonomien igjen, men mange peker på at en gjeld på drøye 120 prosent av bruttonasjonalprodukt fortsatt er altfor høy.

Torsdag kveld gikk fristen ut for private kreditorer til å si om de vil bli med eller stå utenfor en avtale om gjeldssanering. Gjeldsslettingen innebærer at långiverne godtar et samlet tap på nesten 75 prosent når tapte renteinntekter er regnet med.

Gjeldsavtalen med de private långiverne er blant bærebjelkene i eurosonens nye redningspakke på 130 milliarder euro, omkring 990 milliarder kroner. Går avtalen med investorene i vasken, står redningspakken på spill.