Mye energiflis fra skogbruket i 2011

Skogbruket leverte vel 800 000 løskubikmeter energiflis i fjor. Energileveransen utgjør ca 700 millioner kWh, tilsvarende årlig varmeforbruk til 70 000 husstander.

Skogsflisleveransen i 2011 har et omfang som potensielt kan erstatte ca 74 millioner liter fyringsolje og redusere klimagassutslipp med 196 millioner tonn CO2, melder Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Avsetningen for skogsflis og bruk av flisordningen er størst på Østlandet, deler av Midt-Norge og i Troms. Dette skyldes i hovedsak at det per i dag er bedre tilrettelagt for leveranse av flis i disse områdene, og at man har lettere tilgang også til det svenske markedet. Her er flere varmesentraler. Fra Vestlandet har det vært lite søknader om tilskudd.

- Dette er en betydelig satsing, og jeg oppfordrer næringen til å benytte seg av disse mulighetene for å bidra til å bevare og skape nye grønne arbeidsplasser og som ledd i å videreutvikle og styrke verdikjedene knyttet til skog og bioenergi, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til sine egne nettsider.

Energiflisordningen, som Statens landbruksforvaltning forvalter, er slik at skogeier kan søke tilskudd for definerte tiltak der flis er sluttproduktet. I 2011 ble det utbetalt mest tilskudd til rydding i kulturlandskap (37 prosent) etterfulgt av lauvskoghogst (21 prosent). Mens uttak av GROT (greiner og topper), veikantrydding og førstegangstynning av heltre utgjorde henholdsvis 14 prosent, 14 prosent og 11 prosent av tilskuddene.

Økt produksjon og bruk av bioenergi er et høyt prioritert område for Landbruks- og matdepartementet. Bioenergi er en fornybar og CO2-nøytral energibærer som bidrar til å dekke opp landets energibehov, og til sysselsetting og økt verdiskaping i distriktene. Videre kan produksjon av bioenergi bidra til å hindre gjengroing av verdifullt kulturlandskap. Bruk av bioenergi til erstatning for fyringsolje er også et kostnadseffektivt klimatiltak.