Lisø inn i BIA

Brukerstyrt Innovasjonsarena (BIA) er et av Forskningsrådets største programmer, og er en viktig samarbeidspartner for næringslivet. Direktør Kim Robert Lisø hos Skanska Norge er nå oppnevnt til det nye styret for BIA.

Fakta om BIA

50 prosent av FoU-investeringene i Norge gjøres av bedrifter som har BIA som eneste finansieringskilde. BIA finansierer FoU-prosjekter som tar utgangspunkt i bedriftenes egne strategier.

BIA er en åpen konkurransearena. Med dette mener vi at prosjekter fra ulike områder konkurrerer om å få støtte på grunnlag av forskningskvalitet, innovasjonsgrad og verdiskapingspotensial. Prosjektene er initiert av næringslivet, og drivkraften ligger i bedriftenes egne strategier og behov. Prosjektene organiseres i konsortier hvor bedrifter og forskningsmiljøer samarbeider om, og deler resultatene.

BIA finansierer prosjekter som skal gi høy verdiskaping både for de deltagende bedriftene og for samfunnet. Karakteristisk for disse bedriftene er at de har evne, vilje og motivasjon til å drive forskningsbasert innovasjon, og har et internasjonalt perspektiv på sin virksomhet. Våre prosjekter er spenstige. Med dette mener vi at bedriftene som deltar tør å ta en større risiko for å oppnå mer, blant annet på grunn av den tryggheten som offentlig støtte innebærer. Prosjektene organiseres i konsortier hvor bedrifter og forskningsmiljøer samarbeider om resultatene. Bedriftene som deltar i prosjektene deler således på kunnskapen samtidig som det bygges verdensledende kompetansemiljøer i Norge.

Programkoordinator for BIA, Astrid Brenna, sier at Forskningsrådet er glade for at Kim Robert Lisø går inn i styret.

– Lisø kjenner byggenæringens fortrinn og utfordringer godt, og brenner sterkt for å anvende og formidle kunnskap på en god måte, sier Brenna.

Lisø ble fra samme dato, 1. mars 2012, ny leder for Skanska Teknikk, Skanskas eget teknologiske fagmiljø med 120 medarbeidere. Lisø kommer fra stillingen som forskningssjef ved SINTEF Byggforsk, og har lang erfaring med å lede et høyt kompetent fagmiljø innen kunnskapssystemer, sertifisering, energi og arkitektur.

Hans personlige faglige interesser er spesielt knyttet til fagområdene bygnings- og materialteknologi, arkitektur og meteorologi, og de klima-, miljø- og energiutfordringer byggenæringen nasjonalt og internasjonalt står ovenfor i lys av global oppvarming. Dette er kompetanse som Forskningsrådet ser fram til å få inn i styret.

– Jeg gleder meg til å bidra i den videre utviklingen av BIA-programmet som en viktig innovasjonsarena også for byggenæringen», sier Lisø.

Bygg, anleggs- og eiendomsnæringen (BAE) kan søke Forskningsrådet om støtte til prosjekter igjennom flere programmer. Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) er et program som gir muligheter for prosjektfinansiering. I siste søknadsrunde, med frist i februar, ble det lyst ut inntil 450 mill. kroner over fire år til nye innovasjonsprosjekter i næringslivet med oppstart i 2012.

– Vi håper at mange av søknadene fra BAE næringen når opp i evalueringen slik at næringen også kan få støtte og inspirasjon til forskning og utvikling, sier Astrid Brenna.