Ønsker ROT etter svensk modell

Sammen med de andre SP-lagene på Nedre Romerike fikk Enebakk Sp fullt gjennomslag i årsmøtet for at det bør settes i gang et grundig utredningsarbeid som kan legge grunnlaget for en ordning lik den svenske ROT-ordningen.

- Det nytter for lokalpolitikere å engasjere seg i sentrale politiske spørsmål også. Akershus Senterparti avholdt i helga årsmøte i Asker. Tidligere har Enebakk Sp arbeidet for fjerning av revisjonsplikten for småbedrifter. Det kom på plass fra i fjor, og nå går lokallaget i gang med et nytt prosjekt, heter det i en pressemelding fra SP i Akerhus.

- Den gir skattefradrag for håndverksarbeid til rehabilitering, oppussing og tilbygg utført av seriøse firmaer utført i private hjem. Ordningen har vært en suksess i Sverige, og fører til flere arbeidsplasser i privatmarkedet, som er viktig for mange mindre håndverksbedrifter. Flere oppdrag gir igjen mulighet for å kunne ta inn flere lærlinger, og statens skatteinntekter går opp. I tillegg får kjøperne av tjenestene nyte godt av de garantiene som gjelder ved «hvit handel», og arbeidstakerne opparbeider blant annet pensjonsrettigheter.

- At mange bedrifter oppfatter deler av håndverksmarkedet på private hus som helt overtatt av svart arbeid er skremmende, sier Kjell Dehli, gruppeleder i Enebakk Sp.

Resolusjonsforslag 1, årsmøtet i Akershus SP 2012:

Tiltak for flere arbeidsplasser, bedre rekruttering og mindre svart arbeid.

Svart arbeid og skatteunndragelser øker i omfang, og de mindre, norske håndverkerbedriftene som ønsker å opptre seriøst taper stadig i konkurransen på privatmarkedet om reparasjoner, oppussing og rehabilitering. Dette skaper store problemer for disse bedriftene og fratar staten store skatteinntekter.

Økt omfang av svart arbeid gir færre arbeidsplasser i det ordnede markedet. Dette hindrer rekruttering til yrkene, og det blir stadig vanskeligere å få lærlingkontrakter innen håndverksfagene. Mange arbeidere i bransjen opparbeider seg ikke pensjons- og sjukepengerettigheter, noe som er et sosialt problem, samt at det offentlige taper penger.

For å komme dette til livs ønsker Akershus Senterparti at det snarest blir igangsatt et grundig utredningsarbeid med utgangspunkt i en svensk ordning kalt ROT-ordningen.

Denne ordningen gir skatteytere i privatmarkedet skattefradrag for å leie inn seriøse håndverksfirmaer til å utføre arbeidet.  I den svenske ordningen får kunden skattefradraget direkte mens bedriften fakturerer skatteetaten for resten av beløpet.

Dette har vist seg å være en meget effektiv ordning for å få bukt med svart arbeid innenfor dette området. Ordningen sikrer kjøper som vil handle hvitt de fordeler dette gir med garantiordninger og seriøse aktører. Det svarte markedet vil smuldre vekk og sysselsettingen i den seriøse delen av bransjen vil øke.  Arbeidstakerne får sine rettigheter, det bedrer muligheten for nye lærlinger og gir levebrød for småbedrifter!