Rica Narvik Hotel

Rica Narvik Hotel

Sted: Narvik

Kontraktssum ekskl. mva:
141 millioner kroner

Bruttoareal: 7500 kvm

Byggherre: Rica Hotel Eiendom

Byggherreombud: Rambøll Norge

Totalentreprenør: Arbeidsfellesskapet Consto/
NCC Construction

Arkitekt: Madsø Sveen AS

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Cowi - RIBR/RIAku: Technoconsult - RIG: Multiconsult - RIE: Installatøren - RIV(rør): Narvik Rørleggerforretning/Steinar Pettersen VVS-teknikk Ltd. - RIV(ventilasjon): Elnan Økovent

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: JV-Maskin - Peling: Nordenfjeldske Spunt- og Peleservice - Betongelementer: Nordland Betongelement - Glassfasade: Metus-EST - Con-Formvegger og plattendekker: BE Element - Montasje vegger og dekker: BE Entreprenør -  Badekabiner: Norac - Stålkonstruksjonr: Harstad Stålmontasje - Kulde: Johnson Controls - Taktekking: Svein M. Jentoft - Innredning: HIPAS Design - Brannisolering: Sikkerhets-Service - Vinduer: Nordan - Dører: Jeld-Wen (Swedoor) - Parkett: ABS Parkettgruppen

I avtalen mellom Rica og tomteeieren Narvikgården forplikter Rica seg til å bygge ”et praktfullt signalbygg”. Den høyreiste formen er begrunnet i ønsket om et landemerke.

Sivilarkitekt Hans Petter Madsø i Madsø Sveen AS har ønsket å frigjøre bygget formmessig fra ”teppebebyggelsen” på begge sider, samt å lage en slank form som skjermer minst mulig for den flotte utsikten mot sør. Arkitekten har valgt å gi bygget en organisk form på grunn av de parkmessige omgivelsene, nærheten til den skulpturale utescenen ”Haikjeften”, og ikke minst på grunn av bakteppet i sør; den majestetiske fjellformasjonen ”Dronningen”.

Hotellets hovedform er en ellipseformet plan innskjært av to heis- og trappetårn. Disse står diagonalt i forhold til hverandre og deler opp ytterflaten i to buede glassflater, som heller utover i 3º vinkel fra vertikalen. Glassflatene står som kronbladene på en blomst, og holdes visuelt på plass av de vertikale trafikktårnene som forankrer bygget i bakken og løper ubrutt til topps der de danner byggets silhuett.

Arbeidsfellesskap
Consto/NCC Construction

Hotellet er oppført i totalentreprise av arbeidsfellesskapet Consto /
NCC Construction.

– Vi har hatt jevn produksjon siden starten i mai 2010 med tett bygg i mai 2011. Bygget er fundamentert på 120 stålkjernepeler cirka ni meter ned til fjell. Vi valgte metoden for å unngå rystelsesskader på omkringliggende konstruksjoner, forteller prosjektleder Odd Harry Hjelle i Consto.

– Bygget er oppført med Con-Form betongsystem. Både trapp- og heissjakter er plassbygd, og vi benyttet klatreforskaling. Plattendekker er støpt på med 15 cm betong og supplert med stål og hulldekker. Hovedbæring er i plasstøpt betong. Julen 2011 hadde vi ”twin towers” i Narvik. Da var de to heissjaktene ferdigstøpt og ruvet godt i landskapet med sine 19 etasjer, sier han smilende.

Det er Be-Element AS som har produsert Con-Formveggene og plattendekker i bygget, og Be-Entreprenør har montert og støpt ut Con-Formvegger og dekker.

Logistikkutfordring
– Å bygge 19 etasjer i høyden med en heis på en utrolig trang byggetomt midt i sentrum, E6 på ene siden, den mest trafikkerte veien til et kjøpesenter på den andre siden og jernbanen på tredje siden var en kjempeutfordring. Jernbanen i seg selv gir restriksjoner på bruk av kraner. I tillegg var det negativ helling på fasaden som medførte at ting falt ned to meter fra veggen. Vi har hatt fokus på HMS og sikkerhet fra dag en, understreker Hjelle.

Estisk glassfasade
– Glassfasaden ble transportert med vogntog fra Estland. Det estiske firmaet Metus leverte og monterte fasaden meget profesjonelt. Vi hadde gjort litt research på forhånd med hensyn til feil som kan oppstå med massive glassfasader, for å være helt sikre hva vi innlot oss på. Vi hentet også inn erfaring fra tidligere bygg i Norge, der det ikke gikk så bra. Esterne imponerte med sin meget profesjonelle stil og tilpasset seg raskt forholdene på en norsk byggeplass. Vi har til nå ikke hatt en eneste lekkasje, sier en fornøyd Hjelle. Han nevner at de 147 prefabrikkerte badekabinene også er levert fra Baltikum, nærmere bestemt av Norac som er et norsk firma etablert i Litauen.

Kommunikasjon
Han trekker fram kommunikasjon som en av de største utfordringene i byggenæringen.

– Kommunikasjon er vanskelig. Det har sammenheng med at hastigheten i byggeprosessen er blitt så stor at det er vanskelig å få ut informasjon fort nok. I tillegg skal den være på minst to språk. Arbeidstokken i Narvik har i tillegg til nordmenn bestått av svensker, dansker, engelskmenn, russere, polakker, tyskere og finner, og det har vært behov for flerspråklige møter hver uke. Det går bra på engelsk, men også på polsk er nødvendig på alle oppslag og HMS-informasjon. Sånn er byggebransjen i dag. Utrolig spennende med mange utfordringer. Rica Narvik Hotel er et godt eksempel på det, sier Hjelle avslutningsvis.

Tekst: Anne-Beth Jensen. Foto: Anne-Beth Jensen og Odd Harry Hjelle


Flere prosjekter