Nyhavn

Nyhavn

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Salgssum: Ca 90 millioner kroner

Bruttoareal: 2.000 kvm

Byggherre: Brynjulfsen Eiendom

Byggherreombud: OTC

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus

Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk - RIV: Arna og Åsane Rørleggerservice og Bergen Luftteknikk - RIE: BI-Elektro - RIHeis: Stein Knutsen

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Halvorsen Grave & Transportservice - Betongelementer: Con-Form - Gulvavretting: Hummervoll - Stålkonstruksjoner: Johs. Sælen og Sønn - Taktekking: Fløysand - Vinduer: NorDan - Blikkenslager: Bergen Bygg og Ventilasjon - Rekkverk: Format - Tømrer: Skanska - Maler: Fasade og Interiørgruppen - Parkett: Bo Andren - Flisarbeider: Bru & Wiese-Hansen Murmesterforretning - Rørlegger: Arna og Åsane Rørleggerservice - Elektro: BI-Elektro - Ventilasjon: Bergen Luftteknikk - Lås og beslag: LWN - Dører: Jeld-Wen - Kjøkken og hvitevarer: HTH - Heiser: Stein Knutsen - Byggevarer: Neumann Bygg

Skanska Norge har ført opp et bygg med 27 leiligheter i Nyhavn i Bergen.

Tore Brynjulfsen i T Brynjulfsen Eiendom AS forteller at det i de kommende år skal føres opp ytterligere seks byggetrinn. Ferdig utbygd vil området romme ca 300 leiligheter.

Salgssum 90 millioner
Prosjektleder Øystein Kvamme i Skanska Norge forteller at byggetrinn 1 har fem etasjer. BRA for leilighetene er 1.824 kvm. Fellesareal og garasjer kommer i tillegg. Tiltakshaver er T Brynjulfsen Eiendom AS. Bygget er tegnet av Arkitektgruppen Cubus AS og ført opp av Skanska Norge i totalentreprise. Samlet salgssum for leilighetene er ca 90 millioner kroner. Grunnarbeidene startet i oktober 2010. Bygget stod ferdig i desember i fjor.

27 leiligheter
Tomten i Nyhavn er flat og består av en sprengsteinsfylling. Det er lagt radonduk under byggets boligdel. Tidligere var tomten et industriområde.

De 27 leilighetene varierer fra 44 til 115 kvm. I første og andre etasje ligger det leiligheter over to etasjer, med balkonger mot sørøst. Dette skyldes at det ligger et parkeringsanlegg i bakkant (nordvestsiden) av bygget. I tredje, fjerde og femte etasje har de fleste leilighetene gjennomgående lys og balkonger på begge sider. Snittpris per kvm ved salg var cirka 49.900 kroner. Kvamme beskriver standarden som høy, med blant annet integrerte hvitevarer.

På nordvestsiden av bygget er det felles uteområde og to felles takterrasser for leilighetene som ikke har gjennomlys. Alle leilighetene har kabel-TV og bredbånd fra Canal Digital. Bygget ligger sørvendt og har gode solforhold.

Leilighetene i femte etasje har universell utforming. Fra bygget er det flott utsikt mot Elsero, Sandviken, Skuteviken, Bontalabo og Hegreneset mølle. Den vakre og historiske bebyggelsen i Gamle Bergen ligger rett i nærheten.

I parkeringsanlegget er det 58 biloppstillingsplasser, som er solgt individuelt. Anlegget skal sammen med andre byggetrinn dekke parkeringsbehovet for de tre første byggetrinnene i området.

Robust og bestandig
Bygget er rektangulært, med unntak av et buet hjørne mot nordøst. Bærende konstruksjon er plasstøpt betong i boligdelen og betongelementer i parkeringsdelen. Taket har to prosent fall, er isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har teglforblending, aluminiumskassetter og royalimpregnert trekledning. I leilighetene er det parkett på alle gulv, med unntak av baderommene som er flislagt.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere og byggvarme for innredning.

Kvamme sier bygget ble lukket sist sommer og at det derfor var lite fukt i konstruksjonen. Vinduene er i tre kledd med aluminium. Fasadematerialene er robuste og tilnærmet vedlikeholdsfrie, noe som kommer godt med i et maritimt miljø.

Leilighetene har elektrisk oppvarming. Beregnet energibruk per kvm per år er ca 115 kWh. Det er i snitt 20-25 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,0. Tre leiligheter er trykktestet og hadde luftutskiftninger innenfor kravene. Alle leilighetene har balansert ventilasjon. Deler av fasadene har sprinkling. På sikt kommer det bossuganlegg i området.

Kvamme forteller at byggingen har gått bra.

– Vi har hatt en grei byggeplass og et veldig godt samarbeid med byggherren. Ca 70 håndverkere var på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Sorteringsgraden for byggavfall er 80 prosent.

Gjennomlyste leiligheter
Sivilarkitekt Elin Strandenes i Arkitektgruppen Cubus forteller at siden kaien foran bygget er et offentlig område har det vært viktig å gi de nederste leilighetene et privat areal over kainivået.

– Derfor går disse leilighetene over to etasjer. Ved å ha leiligheter i hele fronten av bygget er parkeringsanlegget i bakkant kamuflert. Vi var veldig opptatt av å få gjennomlyste leiligheter i tredje, fjerde og femte etasje. I tredje og fjerde etasje er det halvklimatiserte balkonger i fronten av bygget.

– Når solen står fra morgen til 14-tiden vil innglassingen holde på solvarmen til ettermiddagen. Den største utfordringen i prosjektet har vært den lange og kompliserte prosessen å få området regulert til boligformål, sier hun.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter