Storgata 41-43

Storgata 41-43

Sted: Molde

Prosjekttype: Bankbygg, restaurering og modernisering

Totalentreprise inkl. mva:
33 millioner kroner

Bruttoareal: 1.800 kvm

Totalentreprenør: Romsdal Bygg

Byggherre: Sparebankeiendom

Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor

Byggherrerepresentant:
3S Prosjekt

Rådgivere: Byggteknisk rådgiver: Norconsult - VVS: Molde VVS - Elektro: MIFO - Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon - Heis: HK-Service

Underentreprenører/leverandører: Maling og belegg: Malemestrene BMV - Murer/flislegger: Anton Amundsen - Utvendige alu.dører og vinduer: Ove Straumsheim - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Kjøkken og hvitevarer: HTH Kjøkken - Trapper, rekkverk og håndløpere: Br. Midthaug - Taktekking: Rauma Takservice - Kontroll og sertifisering av heisbolter: Ing. B. Kolberg - Himlinger og innvendige glassvegger: Byggmontering Møre - Utvendige persienner: Fasadeprodukter - Parkett kantine: Angvik Byggkompani - Betongsaging: Christie & Opsahl - Dører: Daloc - Vinduer: Nordvest vinduet Bygg og Innbu - Byggevarer: Dale Bruk - Takstoler: Fræna Treindustri - Betong: Sylteosen Betong - Skifertak: Modena

Romsdal Bygg AS har nylig avsluttet restaureringen av en bygård i Molde sentrum som gir byens hovedgate, Storgata, en new look.

Storgata 41, eller den gamle Sættemgården som alle moldensere kjenner til, ble oppført i 1946. Det var året da gjenreisingen av den krigsherjede byen kom skikkelig i gang. Snart 70 år senere har det tradisjonsrike tekstilhuset som hadde sine lokaler her flyttet ut. Fra 2012 er Storgata 41 blitt hovedkontor for Sparebanken Møres avdeling i Molde.

Bygningen er påkostet så det synes. Kontrasten til de gamle bygårdene ved siden av er plutselig blitt veldig stor. Mest iøynefallende er høyden på bygningen, selv om det bare er snakk om én ekstra etasje.

– Det er det første bygget på nordsiden av Storgata som er løftet med en etasje, slik den nye sentrumsplanen legger til rette for, sier arkitekt Kjell Kosberg i Molde til Byggeindustrien.

Han forteller at arkitektkontoret er i full gang med å utvikle Storgata 47 - 57 på samme måte, der de stygge «hattene» forsvinner og blir erstattet av nye valmede tak. Samtidig heves bygningene langs Storgata med en ekstra etasje. Bakbyggene mot Kirkekråpet rives og erstattes av nye bygninger.

Fullrenovert
Kosberg sier at Storgata 41 er fullrenovert, utvendig tilleggsisolert og påført ny puss, samtidig som vinduene er skiftet. Den nye etasjen har fått en moderne utforming, men er tilpasset etterkrigsarkitekturens uttrykk i de nederste etasjene. Det nye valmede taket er tekket med skifer, slik det opprinnelige taket hadde. Mot Kirkekråpet er bygningen utvidet for å gi plass til ny kantine og flere kontorarbeidsplasser.

– Storgata 41 er et av de viktigste byutviklingsprosjektene i Molde de siste tiårene, og det er veldig bra at byggherren var villig til å ta de nødvendige kostnadene med å legge kvaliteter inn i materialbruk og utforming, sier Kosberg.

Stor jobb
For Romsdal Bygg AS, med hovedkontor i Molde og avdelingskontor i Tomrefjord, har dette vært en stor jobb som har pågått i ett år.

– Vi gjennomførte prosjektet som en totalentreprise til 33 millioner kroner pluss moms, sier prosjektleder Pål Bjerkevoll til Byggeindustrien.

Byggefirmaet har gjort en lignende restaureringsjobb et stykke lenger vest i sentrum i 2006. Der ble også etasjehøyden hevet.

– Tidligere hadde Sættemgården et flatt tak med utspring. Nå har bygningen fått et valmet tak. Bygningen har dermed fått en ekstra etasje, sier Bjerkevoll.

Ny puss
Bygningsmessig var det en stor jobb, fordi alt unntatt bærende konstruksjoner ble fjernet. Bygget er på en måte revet ned og bygd opp igjen. På mange måter ville det ha vært enklere å bygge helt nytt. Gjennomføringsmessig var jobben kurant og Bjerkevoll er fornøyd med resultatet. Det virker som om også folk flest i byen er fornøyd.

– Fylkeskonservatoren mente opprinnelig at den gamle mineralittpussen på fasaden måtte beholdes. Etter mye frem og tilbake endte det med at vi fikk isolere utenpå den gamle pussen og legge en ny, lignende puss utenpå. Hele bygget har nå fått 10 cm. ekstra isolasjon, sier Bjerkevoll.

På taket er det lagt helt ny Altaskifer. Sentrumsplanen setter krav til skifer, selv om det er få av sentrumsgårdene som har skifer i dag.

Litt roligere
Romsdal Bygg AS har tidligere gjennomført store prosjekt i Molde. Det aller største er Bekkevoll ungdomsskole (2009). I øyeblikket er det litt roligere enn det har vært, ifølge Bjerkevoll.

Romsdal Bygg AS bygger Ergansenteret i Bud i Romsdal som skal være ferdig til høsten. Noe står også «på vent». Ikke minst gjelder det den videre utviklingen av Storgata østover fra Sættemgården. Der skal Sentrum Invest bygge et femtitalls leiligheter i tre bygårder, med forretningslokaler på fortausplan. Ikke alt er klart ennå.

Dette er et av prosjektene som står «på vent» mens byggemarkedet forøvrig har gått inn i en roligere periode enn normalt.

I sentrum
Sparebanken Møre har samlet i alt fem funksjoner i nybygget.

– Det var viktig for oss som sparebank å være i sentrum. I tillegg var det viktig å samle bankens virksomhet under samme tak, sier regionbanksjef Bodil Hollingsæter til Byggeindustrien.

Hun er veldig godt fornøyd med resultatet. Det gjelder både fasaden på nybygget og de innvendige løsningene.

– Nå sitter vi i landskap. På fortausplan leier vi ut halvdelen til butikkdrift. I den andre halvdelen er det kundemottak med døgnåpen automatsone, sier Hollingsæter.

Moldes ordfører, Torgeir Dahl (H), sier i en kommentar til Byggeindustrien at også han er godt fornøyd med utførelsen av Storgata 41.

– Vi håper at Storgata 41 blir til inspirasjon for andre gårdeiere som vil gi bygårdene sine et moderne uttrykk basert på den gamle gjenreisingsarkitekturen.

– Jeg synes også at kombinasjonen service og handel i Storgata 41 er en god løsning – og en bedre løsning enn at bankene flytter ut av sentrum, sier Dahl.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter