Nybygg Vest-Telemark Museum

Nybygg Vest-Telemark Museum

Sted: Eidsborg i Tokke kommune, Telemark

Prosjekttype: Utstillings- og administrasjonsbygg og verksted

Areal: Samlings- og adm.bygg 2.700 kvm, verkstedbygg 415 kvm

Prosjektkostnad:
Ca 70 millioner kroner

Byggeledelse: Aslak Slettemeås

Hovedentreprenør:
Skorve Entreprenør

Arkitekt: 3D Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIV, RIE og RIBr: Sweco Seljord

Tekniske entreprenører: Rørlegger: Morgedal Rør - Elektro: Dyrud Elektro - Ventilasjon: Aeris - Heis: HK-Service

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Vest-Telemark Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Steinmurer: Haugo & Draugedal Maskin - Glass- og aluminiumsfasader: Profax - Stålarbeider: DM Automek - Maler og belegg: Telemark Tapet & Maling - Murerarbeider: Telemark Mur & Flis - Systemhimlinger, vegger og solavskjerming: GHV Montasje - Rekkverk: Elektrosveis - Taktekking: Icopal - Lett-tak: Lett-Tak og Ringsaker Takelementer - Dører: Daloc - Vinduer: NorDan - Brannisolering: Firesafe - Takstoler: Jatak - Lås og beslag: Brann og Sikringsservice - Kjøkken og byggevarer: Byggmakker Seljord Elektriske - Blikkenslager: Kilen Smie & Blikk - Ferdigbetong: Kviteseid Betong

Vest-Telemark Museum har fått på plass et meget etterlengtet nybygg skreddersydd for museets mange funksjoner. – Dette er et stort løft for hele virksomheten, sier museumsdirektør Dag Rorgemoen.

Nybygget er tegnet av 3D Arkitekter as og ligger i Eidsborg i Dalen i Tokke kommune hvor Vest-Telemark Museum har sitt hovedsete. Museet, som i dag har ansvaret for tolv ulike anlegg fordelt på seks kommuner, har lenge slitt med et lite tilfredsstillende hovedanlegg. Det er derfor investert rundt 70 millioner kroner i et nytt bygg som åpner muligheten for å drive museet på en helt annen måte enn tidligere, blant annet kan museet nå ha helårs åpent for publikum.

– Vi har ikke bare fått et flott bygg å se på, vi har også fått et veldig funksjonelt bygg som ivaretar museets mange ulike oppgaver, sier Rorgemoen.

Nybygg og verksted
Vest-Telemark Museums kjærkomne nybygg inneholder blant annet stor kafé, skreddersydde arealer for utstillinger, undervisningsrom for studenter og klasser, bibliotek og arkiv og ikke minst kontorplasser for museets administrasjon.

I prosjektet, som er utført i en hovedentreprise av Skorve Entreprenør, er ca 500 kvm av eksisterende museumsbygg revet og erstattet med rundt 1700 nye kvm. Ca 1000 kvm av det gamle museumsbygget er i tillegg renovert.

– Vi har også bygget et helt nytt og frittstående verkstedbygg på 450 kvm, forteller Per Ivar Magnushommen, daglig leder i Skorve Entreprenør.

Verkstedbygget skal brukes til blant annet bygging av montere og moduler til ulike utstillinger. I tillegg sørger verkstedbygget for at museet nå kan utføre betydelige restaureringsarbeider innendørs.

Signalbygg
Det nye museumsbygget i Eidsborg beskrives som et signalbygg av både byggherre og entreprenør. Sivilarkitekt Knut Tangen, som har tegnet bygget på vegne av 3D Arkitekter, forteller at hovedideen bak bygget var å finne et moderne uttrykk som både sto i kontrast til og forsterket de gamle bygningene på området. Museumsanlegget i Eidsborg har mer enn 30 gamle hus og bygninger, blant annet Eidsborg stavkirke.

– Totalt sett er vi veldig fornøyde med bygget, men det er nesten alltid noe man skulle ønske ble gjort annerledes. Ved dette prosjektet var det utfordrende at man i så stor grad var opptatt av å bevare deler av det gamle museumsbygget. I ettertid har det også vist seg at det kanskje hadde lønt seg og rive hele det eksisterende bygget fordi man da hadde unngått en rekke krevende detaljeringer i overgangen mellom gammelt og nytt, sier Tangen.

Steinmurer
Stein, glass og noe royalimpregnert treverk er valgt som fasademateriale. De karakteristiske steinmurene er bygget av Haugo & Draugedal Maskin AS med lokal stein fra Brynesteinsbrotet. Store glassfasader og et klart definert inngangsparti skal bidra til å lokke publikum inn.

– Innvendig har vi lagt stor vekt på fargesettingen og ikke minst veggdekorasjonen i kafédelen. Vi har fokusert mye på hvordan gulv og vegger kombineres og spiller sammen, forteller Tangen.

Gira på jobben
18 måneder brukte Skorve Entreprenør på å bygge nytt museumsbygg og verksted for Vest-Telemark Museum. Hovedentreprisen hadde en verdi på rundt 32 millioner kroner eksklusiv moms. Per Ivar Magnushommen legger ikke skjul på at de strakk seg langt for å få dette prosjektet.

– Det var det eneste litt store prosjektet i Vest-Telemark på tiden det kom. Vi var derfor veldig gira på denne jobben. Det har helt klart vært et spennende prosjekt å få være med på, sier Magnushommen.

Minus 25
Det var sprengkulda i fjor vinter som skapte størst hodebry for hovedentreprenøren. Skorve Entreprenør hadde planlagt det meste av støpearbeider på vinterstid og måtte blant annet støpe vegger på opp mot 7,5 meter i ekstremkulda.

– Det var en vanvittig utfordring når gradestokken viste ned mot 25 minusgrader. Støpearbeidene gikk allikevel i stor grad greit, men vi måtte gjøre en rekke kostbare ekstratiltak rundt oppvarming. Vi har regnet ut at den kalde vinteren kostet oss 1,5 millioner kroner ekstra i oppvarming, forteller Magnushommen og legger til at de aldri hadde fått prosjektet hvis de hadde regnet inn så store vinterutgifter.

Magnushommen trekker også frem krevende grunnforhold på museumstomta. Ca seks meter dype myrmasser ble masseutskiftet i prosjektet.

– Vi kjørte inn gammel tunnelstein som ble tatt ut i forbindelse med Tokkeutbyggingen på 60-tallet, opplyser Magnushommen.

Tekst: Ådne Homleid. Foto: Vest-Telemark Museum


Flere prosjekter