Galeien

Galeien

Sted: Haakonsvern, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad: 80 millioner kroner

Bruttoareal: 2.000 kvm

Byggherre: Forsvarsbygg

Brukere: Sjøforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon

Prosjektledelse: Forsvarsbygg

Arkitekt: Rambøll

Generalentreprenør bygg: Veidekke Entreprenør

Elektroarbeider: YIT

Ventilasjon: GK Norge

Inventar: FLO

Faggruppe buildingSMART: Forsvarsbygg, SINTEF Byggforsk, Data design system og Standard Norge

Underentreprenører/leverandører: Riving og grunnarbeid: Rivenes - Gulvstøp/ tynnavretting: Industrigulv-
spesialisten - Taktekking: Protan - Glass- og alu.arbeider: Hole Glass - Systemvegger og himlinger: Innomhus - Maler: Malermester Røed - Gulvlegger: Paul I Kronheim - Heis: HK Service - Anleggsgartner: Anleggsgartner Magne Løvaas

Forsvarsbygg har ført opp kontor-
bygget Galeien på Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen. Bygget skal romme administrasjonen for kysteskadrens driftsstaber. Dermed er kysteskadrens driftsstaber samlet i ett bygg.

Bygget har tre etasjer og er på 2.000 kvm. Tiltakshaver er Forsvarsbygg. Bygget er tegnet av Rambøll Norge og ført opp av Veidekke Entreprenør (generalentreprise bygningsmessige arbeider), YIT og GK (samarbeidende teknisk totalentreprise). Byggets prosjektkostnad er 80 millioner kroner. Det inkluderer rivning av UVB administrasjonsbygg som stod på tomten og kostnader til midlertidige kontorfasiliteter. Rivestart var i mars 2009 med byggestart rett etter rivning. Galeien stod ferdig i august 2010 og ble tatt i bruk umiddelbart. Offisiell åpning var 25. januar i år.

buildingSMART
Galeien er det første buildingSMART prosjektet i Forsvarsbygg. Prosjektleder Even Segbø, innleid fra Erstad & Lekven AS, forteller at alle fag ble modellert til en BIM og satt sammen i IFC-formatet.

– Hensikten var å luke ut flest mulig feil på prosjekteringsstadiet ved effektiv samordning, samt å gi et godt grunnlag for drift og vedlikehold av bygget. Kollisjonskontroll under prosjekteringen resulterte i at det bare var en situasjon der prosjekterte løsninger kolliderte i byggefasen. Veidekke Entreprenør har hatt tradisjonell kontrakt, mens YIT og GK har prosjektert i BIM.

Orlogskaptein Tom Engeberg var brukerkoordinator for Galeien. Han sier at buildingSMART har fungert godt.

– Vi er godt fornøyd, både med prosjekterings- og byggeprosessen og det ferdige bygget.

Kommunikasjonsrådgiver Åsmund Vereide Sjursen i Forsvarsbygg Utvikling Vest sier at buildingSMART har effektivisert informasjonsflyten i prosjektet og gitt en modell alle har forholdt seg til. Erfaringer fra Galeien tas med til nye buildingSMART prosjekter Forsvarsbygg skal gjennomføre.

Even Segbø sier at han opplevde bruken av modellen som positiv.

– Vi kan selvfølgelig ikke stole blindt på modellen. Det er viktig at alt som tegnes må eksporteres over i IFC. Entreprenørene tok ut tegninger, men hadde også tilgang til modellen på PC på byggeplassen, slik at man kunne se og diskutere løsninger.

90 kontorarbeidsplasser
Galeien skal romme administrasjonene for Minevåpenet, MTB-våpenet, Logistikkvåpenet, UVB-våpenet og FLO Maritime kapasiteter UVB. Bygget har 90 kontorplasser, de fleste i form av cellekontorer. Det er høy garderobekapasitet i bygget slik at blant annet offiserer og mannskaper på ubåtene kan dusje og få vasket klær. I tillegg til kontorer, møterom og garderover inneholder bygget en kantine. Innredningen er fleksibel med systemvegger som enkelt kan endres.

Tomten er flat og består av sprengstein som ligger på fjellgrunn. Det ligger kabler i kulverter i grunnen, og noe av det gamle bygget på tomten ble beholdt for å beskytte dem. Det er lagt radonduk under bygget. Radonnivået i bygget overvåkes kontinuerlig.

Fasader bygget tørt
Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i stål og betong. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasaden har forblending av lys tegl. Mot kaien er fasaden støydempet med isolasjon bak teglsteinen og trelags vinduer. Alle vinduene er i aluminium. Kontoretasjene har belegg på gulv, fleksible vegger og systemhimlinger. Hele bygget har universell utforming.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. For å unngå fukt i konstruksjonen ble fasaden dekket av presenning som ble strukket inn på det ferdig tekkede taket. Dermed kunne alle fasadene bygges tørt. Byget er klargjort for en etasje til.

Individuell styring
Galeien har vannbåren oppvarming (basert på elektrokjele) og kjøling via ventilasjonsanlegget. Det er individuell styring av ventilasjon og varme på hvert kontor. Lyset kommer automatisk på når noen går inn i et rom. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 138 kWh for lokalt klima (og 160 kWh Oslo klima). Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Bygget er i energiklasse C. Det har to ventilasjonsanlegg; et stort som dekker kontorene og er på ved behov og et mindre som dekker vaktrom og garderober og er kontinuerlig på. Hver etasje er egen branncelle. Det er trappehus i hver ende av bygget. Vinduene har soldempende glass.

Kald vinter
Anleggsleder Bjarte Hegrenæs i Veidekke Entreprenør sier at byggingen gikk greit.

– De største utfordringene var å koble sammen de gjenstående delene av bygget vi rev med det nye bygget og muring av teglsteinsfasade i kaldt vintervær. Byggingen skjedde uten noen fraværsskader. Sorteringsgrad for byggavfall er ca 75 prosent.

Tom Engeberg sier at det har vært godt samarbeid mellom aktørene i prosjektet.

– Vi har fått et bygg etter våre spesifikasjoner som overgår de forventningene vi hadde.

Tekst: Ole Harald Dale. Foto: Åsmund Vereide Sjursen, Forsvarsbygg


Flere prosjekter