Dr. Graaruds plass 1 - 3

Dr. Graaruds plass 1 - 3

Sted: Holmestrand

Bruttoareal: 5.000 kvm

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre:
Dr. Graaruds plass 1-3 AS

Totalentreprenør: OKK Entreprenør

Kontraktsum eks. mva:
67 millioner kroner

Arkitekt: KEO Arkitekter

Rådgivere: RIG: Multiconsult - Rådgiver jordskjevsikring: Det norske Veritas - RIB: Olaussen - RIBR: Sohlberg & Toftenæs - RIE og utførende: Xpert Installasjon

Underentreprenører/leverandører: Rive- og grunnarbeider: T. Berg Anleggsteknikk - Peling: Holt Risa - Betongarbeider: OKK Betong - Prefab: Loe - Aludører: Flex CC-glass - Port: Nassau Norge - Lettak: Lett-Tak Systemer - Tekking: Icopal - Sparkling: Vestfold Gulvavretting - Maler og gulvbelegg: Hoff Interiør og Håndverk - Blikkenslagerarbeider: Walther Karppinnen - Rekkverk: GBS - Parkett: Bo Andrén - Bad, fliser og kjøkkenleveranser (Marbodal): Byggmakker Zeiner - Flisarbeider: OKK MPF - Systemvegger og himlinger: Moelven Nordia - Vann og sanitær: Terjesen På Teie - Ventilasjon: Linnerud Konsult

Det rører på seg i Holmestrand. Et moderne leilighetsbygg med sjøbodpreg langs den fremtidige havnepromenaden lover godt for sentrumsutviklingen i Vestfoldbyen.

Byggherrer er Holmestrand Utvikling AS og OKK Entreprenør AS. Sistnevnte er også totalentreprenør i leilighets-
prosjektet på ca. 5.000 kvm. Holmestrand Utvikling besitter flere sentrale eiendommer i Holmestrand, og vil være med på en vekst de er overbevist om vil komme.

− Vi har store ambisjoner når det gjelder utviklingen både av handelssentrum og når det gjelder boliger. Med den nye jernbaneterminalen som planlegges inne i fjellet, vil byen komme nærmere Oslo. Holmestrand har et vekstpotensial, sier Øistein Hjemtvedt i Holmestrand Utvikling.

Håpløs grunn
− Grunnforholdene med bløt kvikkleire i Holmestrand er særs krevende, og vi visste at området her ikke ville være noe unntak. Men vi ante ikke at de var så ille, sier byggeleder for OKK Entreprenør, Stig M. Jensen. Grunnarbeidene ble langt mer omfattende enn hva aktørene kunne ha forestilt seg. For høyt poretrykk ved peling, og frykt for utgliding til havnebassenget er noen av ingrediensene.

For lite kunnskap
EU-direktivet om jordskjelvsikring påskyndte heller ikke prosessen. Prosjektet fikk erfare at det her i landet foreløpig finnes for få rådgivere som sitter på tilfredsstillende kompetanse om emnet. Konsulenter fra Det Norske Veritas kom prosjektet til unnsetning.

– Vi måtte prosjektere alt på nytt. Utrolig mange flere stålkjerne- og betongpeler måtte ned, de sto tett i tett i byggegropa. På grunn av jordskjelvkravene brukte vi sikkert to til tre måneder lenger tid på grunnarbeidet. Kravene la også føringer videre opp i bygget. Avstivningen med de to trappe- og heissjaktene var ikke tilstrekkelig. En prefabrikkert jordskjelvvegg midt i bygget – en ekstra skive – måtte også heises på plass for å ta de horisontale kreftene, sier Jensen.

Dr. Graaruds plass 1 – 3 fyller nesten et halvt kvartal og trapper ned fra Langgata og til Havnegata. Det er et kombinasjonsbygg, med næringsarealer på grunnplan, næring og kontorer for NAV i andre etasje, mens det i tredje til femte etasje er leiligheter fra 38 kvm til 106 kvm.

Uttrykket
– De forskjellige funksjonene, med næring, kontorer og boliger, er ingen ideell kombinasjon. Spesielt ikke dersom man skal legge vekt på arkitektur og søyleplassering i fasaden. I tillegg til et hovedbæresystem har balkongene også et eget søylesystem, som skal passe inn i rytmen med vindusskjemaet. Det var et viktig poeng at første og andre etasje i uttrykket ikke skulle skille seg ut fra leilighetsetasjene. Dessuten var prosjektet i salg, så det var ikke mye toleranse for store forandringer i leilighetene, forklarer sivilarkitekt Mathias Schulze i KEO arkitekter, som har jobbet tett med kollega Ragnar Korneliussen om dette prosjektet.

Brannforskriftene krevde også sitt, med nøye prosjektering av vindusplasseringene som resultat. Det var opprinnelig tenkt en aluminiumsfasade med store vindusflater. Nå har bygget et dempet og rolig uttrykk, med fasader av Steniplater, Ivarpanel og fliser. De 30 leilighetene inkluderer også to leiligheter som er lagt på taket over en eksisterende hjørnegård i Langgata. Brannforskriftene pålegger også prosjektet takstoler med Z-profiler i stål.

Sentrumssatsing
– Kommunen viser virkelig at de satser på sentrum. Det skal gjøres betydelige investeringer med modernisering av VA-anleggene som vil gjøre det mulig å bygge ut sentrumskvartalene. Samtidig foregår det nå en utbygging av gjestehavna og en forskjønning av hele havnefronten. Det kommer Dr. Graaruds plass 1 – 3 til gode, siden vi nesten ligger på bryggekanten, påpeker Hjelmtvedt i Holmestrand Utvikling.

Sjøbodpreg
Derfor hadde kommunen ikke bare de ordinære kravene til møne- og gesimshøyder. Det var planlagt et flatt, tekket tak. Men det lå også kommunale føringer i takformen, der en saltaksløsning sett fra sjøen, var å foretrekke. Siden dette bygget nå får en unik eksponering mot havna er det skapt en identitet mot gamle, tradisjonsrike sjøboder. Saltakene gir også spennende løsninger for de øverste leilighetene, som har arealer over to plan. Den største har sågar en stor og usjenert takterrasse i tillegg til balkongen på ca. 12 kvm.

Dr. Graaruds plass 1 – 3 har et kledelig innhugg i fasaden som inneholder et felles utomhusareal. Foruten å bryte opp fasaden, tilfredsstiller det også kravet om dagslysbehov for flere av leilighetene. Materialvalget i leiligheter og fellesområder, med inngangsdører, fliser, rekkverk og belistning, er godt over gjennomsnittet. Og nøyaktig og nennsomt utført.  

– Dette prosjektet har på alle måter vært en suksess, fra vi begynte å prosjektere til det nå står ferdig. Salget gikk også veldig bra, det var jo utsolgt lenge før ferdigstillelse. Det lover godt, siden dette er det første av mange fremtidige byggetrinn som vi planlegger. Kanskje vi får til så mange som 250 boenheter her i løpet av få år, avslutter Hjelmtvedt.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter