Vil bygge Indonesias første veitunnel

Norwegian Tunneling Network (NTN) vil bruke norsk kompetanse til å bygge Indonesias første veitunnel.

En delegasjon med ni NTN-medlemmer deltok nylig på en to dagers workshop i Indonesia. NTN holdt fagsamlingen i samarbeid med ambassaden og Ministry of Public Works og temaet var Underground Space Utilization.

Ifølge Ola Woldmo, leder for NTN, har Indonesia en stor gruveindustri og et mindre antall kraftverk og jernbanetunneler, men så langt har landet med 6000 bebodde øyer ingen veitunneler.

Han forteller til Byggeindustrien at Ministry of Public Works har et stort behov for å bedre kommunikasjonen på land og mellom øyene med størst folketetthet. I første omgang er det norsk kompetanse innen utdanning av ingeniørgeologer, spesifikasjoner for veitunneler og byggherrekompetanse som er etterspurt. NTNU, Statens Vegvesen, Sintef og NGI sto derfor for de norske bidragene under workshopen.

Woldmo forteller videre at utviklingsminister Erik Solheim besøkte Indonesia under regnskogkonferansen i Jakarta høsten 2011 og lovet da et bidrag fra Norge på 1 milliard USD dersom Indonesia får kontroll med ulovelig hugging av regnskog. Disse midlene forutsettes benyttet til utvikling av jordbruk, industri, utdanning og bygging av infrastruktur.

NTNs medlemmer ser muligheter til å bidra til at dette materialiserer seg i gode veier og tunneler. I Indonesia er myndighetsansvaret for veg, bane, vannforsyning og avløp samlet i en organisasjon og i følge Dr. Mohamad Hasan leder av Ministry of Public Works, er dette underjordsteknologi seminaret det første i sitt slag i Indonesia.

NTN vil i samarbeid med ambassaden i Jakarta tilrettelegge for de norske aktørene som ønsker å utnytte denne muligheten for eksport av norsk teknologi til Indonesia, et land med høy økonomisk vekst og 240 millioner innbyggere som har et stort behov for moderne infrastruktur.

Statoil er for øvrig allerede godt etablert i Indonesia og bidrar sammen med Multiconsult med norsk kompetanse innen bygging av fjellhaller for lagring av olje.