Kina tar sikte på vekst på 7,5 prosent

Kina tar sikte på en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år, mer beskjedent enn på mange år, sa statsminister Wen Jiabao i sin rapport til kommunistpartiets kongress mandag.

I sin tale ved åpningen av kongressen sa Wen at målet blir redusert for å gi økonomien rom for å svekkes noe mens myndighetene gjennomfører nødvendige reformer.

– Vi tar sikte på å fremme en stødig og robust økonomisk utvikling, holde prisene stabile og vokte oss for finansiell risiko ved holde penge- og kredittstrømmen på et passende nivå. Vi tar en forsiktig og fleksibel tilnærming, sa Wen som går av neste år.

Han sa at den fremste prioriteringen i året som kommer, er å styrke forbruket og den innenlandske etterspørselen.

Ledelsen ser at det er nødvendig å øke etterspørselen på hjemmeplan for å holde produksjonen i gang i en tid da gjeldskrisen i Europa og svak vekst i USA demper etterspørselen etter kinesiske varer i utlandet.

For å øke etterspørselen hjemme vil partiet gjøre en innsats for bedre inntektsfordeling, økt inntekt for lav- og middelinntektsgruppene og oppmuntre til økt konsum, sa Wen.

Et mål om en vekst på 7,5 prosent er en reduksjon i forhold til det tidligere målet om 8 prosent.

Den faktiske veksten i fjor kom opp i 9,2 prosent, noe som likevel var en nedgang fra året før da veksten var på 10,4 prosent.

Landet har også satt seg som mål at inflasjonen skal ligge på rundt 4 prosent, uendret fra i fjor. Inflasjonen i 2011 endte på 5,4 prosent.

Talen til Wen, der han skisserte opp regjeringens prioriteringer i året som kommer, var første punkt på programmet for den ti dager lange partikongressen i Folkets store hall i sentrum av Beijing.

Wen og partileder Hu Jintao er inne i sine siste år som kinesiske ledere. I løpet av det neste året blir de pensjonister og en ny ledelse overtar.