- Slik kan mineralforekomstene best utnyttes

Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon - NITO møtte sist uke den politiske ledelsen i Nærings- og handelsdepartementet for å legge frem hvordan de mener mineralforekomstene i Nord-Norge best kan utnyttes.

- Skal mineralutvinningen skje, er ingeniørenes og teknologenes kompetanse av avgjørende betydning, sier Trond Markussen, visepresident i organisasjonen.

Mineralforekomstene i Norge er i ferd med å bli kartlagt. En voksende mineralnæring, spesielt i Nord- Norge, vil få betydning for landets næringspolitikk, sysselsetting og kompetansebehov. NITO mener at mineralnæringen gir Norge og regionen spennende muligheter.

- Skal mineralutvinningen skje, er ingeniørenes og teknologenes kompetanse av avgjørende betydning. Svært mange fremtidige av våre medlemmer vil jobbe med utvinning og foredling av mineraler i fremtiden, sier Trond Markussen.

NITO er derfor en sentral aktør i å påvirke og utforme Norges politikk på området og i ettermiddag møter organisasjonen Nærings- og handelsdepartementet for å legge frem det de mener er viktig for å styre utviklingen i riktig retning.

Flere studieplasser og stipender
NITO mener blant annet at det er behov for å etablere en gruveingeniør- eller mineralingeniørutdanning ved Høgskolen i Narvik.

- Miljøet i Narvik har lang og god erfaring med mineralnæring, og har et forskningsmiljø som vil sikre kvalitet på utdanningen. I tillegg har høgskolen god erfaring med alternative former for rekruttering av ungdom. En slik utdanning må også vurderes på andre høgskoler i Nord-Norge, sier Markussen.

Markussen mener også det er nødvendig å sette inn tiltak for å få jenter til å ta ingeniøreutdannelse i landsdelen. Som et ledd i offensiven mot jenter foreslår han et eget jentestipend.

- Dette bør være et progressivt stipend som øker for hvert år jentene tilbakelegger på studiet. Vi foreslår at finansieringen kan være et spleiselag mellom skolen, fylket og næringslivet i regionen. Markussen er også åpen for å øke kvoten med studerende ingeniørjenter fra Nordvest-Russland og de baltiske landene.

Mer forskning
NITO mener også at Forskningsrådet må bevilge penger til et helhetlig forskningsprogram som kan vurdere alle sider muligheter og konsekvenser av mineralutvinning i Norge.