Vett og forstand

Vi er fornøyd med at Miljøvern-departementet har avvist en klage fra Riksantikvaren i forbindelse med byggingen av den nye kraftlinjen – Sima – Samnanger i Hardanger. Klagen gjaldt at ett av mastepunktene kom i konflikt med et kulturminne.

Det betyr at Statnett slipper å lage nye planer. En omlegging ville ha tatt tid og gitt høyere kostnader.

Vi har merket oss at alle som protesterer mot en utbygging, bruker alle midler for å stanse et prosjekt. Et av de mest sikre kort for å hindre/utsette utbygging, er å få Riksantikvaren med på laget. Det synes ikke å være grenser for fantasier når det gjelder å fastlegge hva som er et kulturminne eller ikke.

Vi er ikke i mot at man verner kulturminner som virkelig skal bevares. Men av og til må man gjøre et valg. Alt kan ikke bevares.

I denne saken har departementet ment at kraftlinjen og driftsikkerheten har betydd mer enn kulturminnene i de vernede områdene i Kvam og Ulvik.

Vi tror samfunnet nå må ta en skikkelig gjennomgang når det gjelder forholdet kulturminner/miljøhensyn og samfunnsmessig viktige utbyggingsprosjekter. Samfunnsnytte og samfunnssikkerhet har også sin pris. Av og til er det kun spesielt interesserte som ser betydningen av en sjelden blomst, en sommerfugl, en slimål eller en gammel hustuft. Ingen skal fortelle oss at de enestående kulturminnene eller uryddingstruede arter kun finnes i den traseen som ligger hvor den nye veien, den nye jernbanelinjen eller den nye kraftlinjen kommer. Med stor sannsynlighet finnes ”sjeldenhetene” også rundt i nabolaget få meter fra prosjektet som kommer.

En del av de pengene som samfunnet sparer ved å bruke vettet i slike saker, kan opplagt brukes til å redde meget verdifull kulturminner som det finnes tusenvis av rundt om i landet. Mange av dem råtner på rot om ingen tar afære eller om ikke penger til høyst påtrengende vedlikehold skaffes.

Noen vil opplagt mene at dette er helt forkastelige tanker – men det lever vi godt med. Vi mener i alle fall at dette er fornuftige innspill. Det at det finnes fornuft i Mløjøverndepartementet, lover også godt.