Energibransjen håper på raskere saksbehandling

Energibransjen venter at dagens stortingsmelding om kraftnettet vil åpne for raskere behandling av konsesjoner og hurtigere bygging av sentrallinjer.

Regjeringen legger i dag fram den varslede stortingsmeldingen om kraftnettet. Bransjen har klare ønsker.

– Vi venter først og fremst at regjeringen forplikter seg til å få fart på byggingen av sentralnettlinjene som binder Norge sammen fra nord til sør, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge til Nationen.

Han håper også at regjeringen foretar endringer i konsesjonsreglene for bygging av kraftlinjer, slik at saksbehandlingen går raskere. Han viser til at det i dag ikke er uvanlig at saksbehandling kan ta mange år.

– Viktige stikkord for oss er også flaskehalser i nettet, spenningsoppgraderinger, og samfunnsaksept for virksomheten. Vi står foran en omfattende nettutvikling, og er glad denne meldingen kommer nå, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett. Statnett eier, driver og utvikler det sentrale kraftnettet.

Småkraftforeningen, som organiserer 190 små kraftverk, er også opptatt av saksbehandling, og daglig leder Henrik Glette håper meldingen vil si noe om finansiering.

Miljøstiftelsen Zero håper at regjeringens stortingsmelding blir ambisiøs. Avdelingsleder for fornybar energi i Zero, Einar Wilhelmsen, ønsker at meldingen viser veien videre for hvordan fossil energi kan byttes ut med fornybar energi. Han nevner ladestasjoner for elbiler, elektrifisering av sokkelen, og eliminering av oljebasert oppvarming. (©NTB)