Anleggsdebatt på fotballtinget?

Fotballpresident Yngve Hallén er klar for engasjert debatt på helgens forbundsting. Han håper at de mest lidenskapelige innleggene vil gjelde handlingsplanen.

– Det er en plan for å løfte kvaliteten på det som gjøres, fra de minste til de største, og jeg håper og venter at det blir en god debatt, sier Hallén til NTB.

2011 var et marerittår for norsk fotball med sportslige tilbakeslag og utenomsportslig støy. Mye av kritikken rammet presidenten, men han er innstilt til gjenvalg av valgkomiteen og kommer til å bli valgt for en ny periode.

Er han redd for at kritikken vil dukke opp igjen på tinget?

– Fotball-Norge møter på tinget og har sin rett til å ta opp det de vil. Jeg vil lytte til det som kommer, men kretsfolk og andre har ikke gitt de signalene. Jeg har fått mye backing. Jeg hadde ikke stått på om jeg ikke hadde fått signalene om at jeg har støtte, sier han.

– Vi vil vise at fotballfamilien står sammen også etter 2011.

Mange er spente på Halléns tale til tinget.

Spørsmål

Hallén har selv spørsmål han vil stille i løpet av helgen i Lillestrøm.

– Kulturministeren kommer, og vi vil understreke viktigheten av å bygge anlegg og av at tippenøkkelen endres. Hennes parti har allerede gått inn for det, men det har ikke kommet noe fra regjeringen ennå. Det er noe vi vil spørre om, sier han.

Han er opptatt av at fotballen har et samfunnsansvar.

– Norsk fotball har sin store styrke i voldsomt engasjement. Åtte av ti gutter er med, og mange jenter når de er unge. Mange mammaer og pappaer innsosialiseres i idretten, og det blir en viktig møteplass. Vi har ikke det direkte ansvar, det har myndighetene. Men om vi skaper mer glede så hjelper det på folkehelsen også.

Tiltak

Tinget preges ikke av dramatiske forslag som ventes å skape stor debatt, men Hallén regner med at det blir noen friske innlegg likevel.

– Og det kan nok bli diskusjon om at vi er blitt en nestennasjon som ikke lenger kvalifiserer seg til sluttspill. Det er viktig å skape engasjement om landslaget. Derfor var det viktig å få på plass store kamper mot England, Kroatia og Hellas. Vi håper at vi skal oppleve at det blir stang-inn igjen i stedet for stang-ut, sier presidenten.

Jobben gjøres også med langsiktig perspektiv. Det skal satses på trenerutdanning på alle nivåer, og på økt aktivitetstilbud i alle aldere.

– Vi er avhengige av at mammaer og pappaer stiller opp som trenere. Noen er veldig kvalifiserte. Sønnen min er heldig, han har tidligere eliteserietrener Stig Nord. Vi vil legge til rette for at alle trenere skal kunne gjøre en best mulig jobb, sier Hallén.

– Vi har 40 prosent flere utviklingstiltak og 20 prosent flere aldersbestemte landskamper. Men fotball har plass også for dem som ikke skal på landslaget. Vi skal ha plass til alle. (©NTB)