Funn i kjelleren på Eidsvollsbygningen

Under arkeologiske utgravinger i kjelleren under Eidsvollsbygningen, er det gjort flere spennende funn fra bygningens eldste historie.

Blant funnene er hellegulv, steinbenker og teglsteinsgulv. Funnene er i flere lag, og noen av dem kan være fra så langt tilbake som 1686.

Etter anbefaling fra Riksantikvaren har Statsbygg besluttet å ta vare på de nye funnene “in situ”. Det innebærer at vi lar dem ligge slik de er. Noen av funnene planlegges å bli en del av museumsutstillingen på stedet. Andre vil bli tatt vare på, men skjult av et tregulv, slik man antar at de var på Carsten Ankers tid.

Steinbenkene kan ha vært brukt som vinhyller og matlager. Under teglsteinsgulvet ligger det et hellegulv som kan være fra 1686 da det første huset ble bygget. Huset brant i 1767 og nytt hus ble bygget i 1770. Det er dette huset som står her i dag og som Carsten Anker fikk bygget om rundt 1800.

Fra før har arkeologene funnet en innvendig brønn som skal bli en del av utstillingen og fundamentet for en grue. Gruen vil bli rekonstruert i forbindelse med prosjektet.

Statsbygg restaurerer Eidsvollsbygningen på oppdrag fra Kulturdepartementet. Prosjektet er nå i byggefasen. Arkeologer fra NIKU Norsk insitutt for kulturminneforskning, har bistått Statsbygg med utgravingsarbeidet.