Slår ring om kraftintensiv industri

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og Norsk Hydro hadde grunn til å smile da både Arbeiderpartiet og Høyre lovet å gjøre det de kan for å verne om norsk industri.

I NHOs klimapanel sin rapport ”Norge som energinasjon”, er ett av hovedbudskapene at Norge og EU fullt ut må utnytte de mulighetene som finnes for å hindre nedlegging av norsk industrivirksomhet og dermed karbonlekkasje.

Industrien må sikres global konkurranseevne inntil global pris på klimagassutslipp er etablert, heter det i rapporten.

Det lover både Arbeiderpartiet og Høyre å gjøre noe med.

– Arbeiderpartiet har vært, og vil alltid være, et industriparti. Vi ønsker å legge til rette for industrien – samtidig som vi skal ta vare på klimaet og miljøet. Nå har også Inga Marte Torkildsen gått ut og sagt det samme i VG, så både Svein Richard Brandtzæg og Hydro kan bare slappe helt av. Vi skal ikke ha noen karbonlekkasje. Punktum, sa Eirin Sund fra Arbeiderpartiet under NHOs energiseminar torsdag og fikk samtidig støtte fra Høyre i form av Nikolai Astrup.

– Jeg har lyst til å slå fast en gang for alle at det er helt uaktuelt for Høyre å innføre noen form tiltak som fører til at verdens mest miljøvennlige industriproduksjon flyttes ut av landet, supplerte han.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg var glad for de politiske signalene som kom under NHOs frokostseminar, men var likevel tydelig på at verken han eller Hydro kommer til å hvile på laurbærene fremover.

– Vi kommer til å stå på videre for å sikre at vi får rettferdige konkurransevilkår, og at vi her hjemme får langsiktige og forutsigbare rammebetingelser å forholde oss til. Når vi investerer her i Norge, så gjør vi det for mellom 20 til 40 år frem i tid, og da er vanskelig for oss dersom vi får rammebetingelser som endrer seg fra regjering til regjering, sa Brandzæg.

– Samtidig er det viktig at vi ikke påføres konkurranseulemper som kan føre til karbonlekkasjer, noe det også er full forståelse for i det politiske miljøet. Vi støtter global prising av CO2, men så lenge Europa alene om å ha kostnader knyttet til CO2-utslipp, utgjør det en betydelig konkurranseulempe for denne industrien i forhold til resten av verden. Vi må derfor utnytte alle de mulighetene som finnes for å hindre karbonlekkasje, fortsatte han.

For å understreke hvorfor han mener det er viktig at de norske politikerne gjør det de kan for å utjevne konkurranseskjevheter som kan føre til utflagging eller nedlegging av norsk industri, trakk han frem de globale miljøfordelene man oppnår gjennom at Norge klarer å verne om sin egen industri.

– Vi har verdens mest miljøvennlige aluminiumsproduksjon her i landet, ikke bare på grunn av bruken av vannkraft, men også fordi vi har verdens laveste energiforbruk i produksjonen. Det er takket være alle de forskningsmiljøene som har bidratt til å utvikle verdensledende teknologi på dette området, sa Brandtzæg.