Innstilling: Norge var ikke forberedt på 22. juli

Alle partiene på Stortinget er enige om at Norge ikke var godt nok forberedt på et terrorangrep. Det viser utkastet til innstillingen fra Stortingets egen komité for terrorangrepet 22. juli.

I utkastet, som Bergens Tidende har fått innsyn i, kritiserer et samlet politisk Norge hvordan landet var forberedt på 22. juli.

Regjeringspartiene SV, Sp og Ap er på en rekke områder uenige med opposisjonspartiene Frp, Høyre, KrF og Venstre, både om virkelighetsbeskrivelsen og om hvilke tiltak som er nødvendige. Men alle partiene på Stortinget er enige om at Norge som samfunn ikke var godt nok forberedt på et terrorangrep.

Komiteen peker på at det er for dårlig samarbeid mellom Forsvaret og politiet, for dårlig helikopterberedskap og for dårlig beredskap for terrorangrep.

En samlet komité «understreker at angrepene 22. juli viser at kriseresponsen må planlegges bedre, samordnes bedre og det må trenes mer».

Den endelige innstillingen blir avgitt torsdag. Ingen av medlemmene i 22. juli-komiteen som Bergens Tidende har snakket med, ønsket å kommentere saken.