Ørland blir hovedbase for F-35

Bodø tapte kampen om på bli hovedbase for den nye generasjonen kampfly, mens Ørland vant. All operativ militær flydrift vil bli avviklet i Bodø i løpet av en tiårsperiode.

Fornøyd Ørland-ordfører

Ordføreren i Ørland er svært fornøyd med at Arbeiderpartiets stortingsgruppe går inn for å legge hovedbasen for de nye F-35-flyene til hans kommune.

– Det er positivt. Dette er en sak vi har jobbet med i mange, mange år. Det spesielle er at det skjer den 29. februar. I alle de siste skuddårene har Ørland hovedflystasjon vært truet av nedleggelse. Denne gangen er det til fordel for Ørlandet, og det er kjempeartig, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) i Ørland kommune i Sør-Trøndelag.

Ordføreren påpeker at saken ikke er avgjort, men at det likevel er en milepæl for kommunen.

– Hva med støyen?

– Det er noe vi har tenkt på, og det skal vi ta tak i etter hvert. Vi er i en god dialog med Forsvarsdepartementet, og når basevalget er tatt, blir det gjennomført en konsekvensanalyse, sier Grøntvedt til NTB.

Hva slags tiltak som skal gjennomføres, kommer an på analysen.

– Vi spiller på lag med våre innbyggere på en god måte, understreker ordføreren, som føler med beboerne i Bodø.

– Jeg skjønner godt at de synes det er trasig. Jeg føler med dem i denne saken, sier han.

Dette er resultatet av at stortingsgruppene til regjeringspartiene onsdag debatterte langtidsplanen for Forsvaret 2013-2016 og voterte i basesaken. Både Ap og Sp går inn for Ørland som hovedbase, i kombinasjon med et mindre, framskutt anlegg i nord.

SV er delt mellom Bodø og Ørland, og har ikke noe entydig råd å gi. Partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell sier det er stor sjanse for at regjeringen anbefaler Ørland som hovedbase, når proposisjonen om neste langtidsplan legges fram for Stortinget rett før påske.

– Det er forståelig at det er stor skuffelse i Bodø, men det vil bli F-16-aktivitet i mange år framover, sier Solhjell til NTB. To tredeler av F-16-flåten er i dag stasjonert i Bodø, og under innfasing og oppgradering av Ørland vil trolig alle de gjenværende flyene operere ut fra Bodø i flere år.

Enstemmig

Men posisjonen som baseby synes tapt, selv om ingen av opposisjonspartiene har tatt standpunkt ennå. De venter på regjeringens forslag.

Men fra flere hold ble det onsdag sagt at regjeringens opplegg, med en hovedbase og et framskutt nærvær i nord, er akseptabelt for alle. Det er dessuten ganske nært anbefalingen fra forsvarssjef Harald Sunde fra november i fjor. Det utelukkes ikke at vedtaket kan bli enstemmig når saken behandles i plenum 14. juni.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen mener at Bodø fortsatt blir navet i det norske forsvaret og viser til at flere funksjoner flyttes til byen.

– Vi har snudd hver stein. Bodø har historien, personellet og ekspertisen. Men kort fortalt er det plasseringen som er Bodøs problem. Det vil kreve svært store investeringer for å huse de nye F-35-flyene. Men Bodø vil fortsatt være Norges forsvarshovedstad, med en konsentrasjon av ledelse og styring, sier Pedersen.

Hun mener at en løsning med Ørland som hovedbase blir tre milliarder kroner billigere enn Bodø. Ap kunne onsdag ikke legge fram noe regnestykke for Evenes, men forsvarspolitisk talsmann Sverre Myrli betegnet investeringene som beskjedne.

God uttelling

Hun mener at den nordlige landsdelen som sådan er kommet godt ut av det, med Orion-fly på Andøya, videreføring av vernepliktsbataljonen i indre Troms, flytting av Luftforsvarets ledelse fra Rygge til Bodø og nye kampfly i en framskutt posisjon. Ap går for Evenes i Nordland, mens Sp ikke har bestemt seg for lokaliseringen av denne forsterkede rullebanen.

– Sp støtter fullt og helt Aps anbefaling om å utpeke Ørland som hovedbase. Ørland er det beste og billigste alternativet og gir størst effekt, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han opplyser at de to partiene har samarbeidet tett om saken, og at de derfor har kommet fram til nesten identiske løsninger.

– Dette betyr en tung tilstedeværelse for Forsvaret i nord, sier han. Sp er også svært godt fornøyd med at regjeringspartiene avviser general Sundes forslag om å redusere Heimevernet fra 45.000 mann til 30.000.

– Dette er en stor seier for oss. Forslaget om drastiske kutt blir det ikke noe av, sier Slagsvold Vedum.

Arbeidsplasser

Bodø kan ifølge flere anslag miste nærmere tusen arbeidsplasser som i dag er direkte tilknyttet kampflyvirksomheten. Lokalt er det frykt for at kompetansen raskt vil forsvinne fra byen når utsikten er at basen blir stengt. Tekniske eksperter kan heller ikke uten videre blir trukket inn i ledelse og styring, selv om disse funksjonene skal styrkes.

For Evenes vil en framskutt base trolig bety rundt 100 nye arbeidsplasser, litt avhengig av hvor mange fly regjeringen ønsker å plassere der. Regjeringspartiene Ap og Sp går for 52 fly totalt, men SV vil ha så få som mulig, uten å tallfeste.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier at Høyre må se helheten i regjeringens forslag til langtidsplan før det er aktuelt å mene noe konkret i basesaken.

Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen sier partiet foreløpig ikke har grunnlag for å kommentere regjeringens anbefalinger. (©NTB)