- Energisparing og vern kan kombineres

En ny studie om energieffektivisering av eldre bygninger viser at det er fullt mulig å kombinere kulturminnevern og energisparing.

En ny studie viser at om man lemper litt på kravene til energisparing for eldre bygninger, betyr dette lite i nasjonal sammenheng når det gjelder energibruk.

En regelrett ombygging av gamle hus til det som i dag kalles ”lavenergibygg”, ødelegger ifølge Riksantikvaren verneverdige hus uten at vi sparer særlig mer energi.

- Dette er viktige innspill til de som skal fastsette nye krav i plan- og bygningsloven. Studien viser at å lempe litt på kravene for verneverdig bebyggelse betyr lite for den samlede energisparingen i Norge, sier seniorrådgiver Marte Boro hos Riksantikvaren til etatens egen nettside.

Studien viser at dersom man tar hensyn til verneverdiene når energisparende tiltak gjennomføres, vil den gjennomsnittlige energisparingen være på 58 prosent. Etterisolering og lignende tiltak som tar hensyn til verneverdier, blir som regel mindre omfattende og rimeligere å gjennomføre.

Velger man derimot å oppgradere de gamle husene til ”lavenergibygg”, blir energisparingen på om lag 70 prosent.

- Her bør det være mulig å få til både energisparing og godt kulturminnevern, mener Marte Boro.

Studien omfatter flere boligtyper og er utført av Norconsult i samarbeid med Miljøanalyse AS, på oppdrag fra Miljøverndepartementet, med bidrag fra Riksantikvaren.

Du kan laste ned rapporten i sin helhet her.