Friluftsområdene skal tilrettelegges for alle

En ny Norsk Standard for universell utforming av uteområder skal bidra til at flere får tilgang til friluftsliv og andre utendørsaktiviteter.

Rundt 15 prosent av den norske befolkning har en eller annen form for nedsatt funksjonsevne. Av 615 registrerte friluftsområder tilfredsstiller kun tre prosent kravene til å være godkjent for rullestolbrukere uten ledsagere eller for synshemmede.

Med den nye standarden vil flere få mulighet til å delta i friluftslivets gleder og nyte godt av parker og andre opparbeidede uteområder.

- Det er mye god folkehelse i friluftsliv. Det at vi nå har fått en Norsk Standard for hvordan uteområder skal gjøres tilgjengelig for hele befolkningen, er helt i tråd med regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet. Nå håper jeg at flest mulig kommuner og andre vil ta standarden i bruk, slik at en større andel av befolkningen får mulighet til å komme seg ut i marka, sier miljøvernminister Erik Solheim

Levekårsundersøkelsen fra 2001 viser at folks viktigste motiv for friluftsliv er det å komme bort fra stress og mas og samle nye krefter og overskudd. En undersøkelse knyttet til “Funksjonshemming, fritid og friluftsliv påpeker at personer med nedsatt funksjonsevne noe oftere enn andre trekker fram dette som et viktig motiv for friluftsliv.

Under tre prosent av friluftsområdene egner seg for rullestolbrukere
Friluftsrådenes Landsforbund har foretatt en registrering av tilgjengelighet og universell utforming i til sammen 615 friluftsområder i 14 av landets fylker, og resultatene er ikke spesielt oppløftende. Under tre prosent av områdene tilfredsstiller kravene til å være godkjent for rullestolbrukere uten ledsagere eller for synshemmede.

Verktøy for kommuner og andre tiltakshavere
Standarden for universell utforming av uteområder skal være et verktøy for tiltakshavere, planleggere, prosjekterende og utførende i både offentlig ogprivat sektor. Den omhandler alt fra friområder, fiskeplasser, skiløyper, parker og nærmiljøanlegg til lekeplasser.

- Ikke minst vil kommunene ha stor glede av standarden og ved hjelp av den kunne tilby flere av sine innbyggere tilgjengelighet til rekreasjonsområder, sier adm. direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

Enklere hverdag for alle
- Standard Norge har en viktig samfunnsoppgave i å utvikle standarder for universell utforming. Økt bruk av standarder for universell utforming bidrar til en enklere hverdag for alle og gjør det lettere å følge opp krav i lovverk og forskrifter. Med relativt enkle grep og helhetlig planlegging, kan uteområder gjøres universell utformet. God skilting, belysning og oversiktlige gangveier er bare noen av flere tiltak, sier Trine Tveter

Universell utforming handler ikke bare om å tilrettelegge for personer med nedsatt funksjonsevne, men også for eksempel for foreldre med barn i barnevogn og eldre.

Løsningene som er helt nødvendige for noen brukere, fungerer også som en berikelse foralle andre. Dette er selve kjernen i universell utforming og et viktig budskap fra regjerningen – det som er nødvendig for noen, er som oftest bra for alle.