Norge må skape grønn økonomi

Norge gjør ikke nok for å skape en grønn næringsutvikling, viser en rapport utført av Econ Pöyry på oppdrag for YS og WWF.

– Vi ligger dårlig an når vi måler hvor grønn den norske økonomien egentlig er. Årsakene er den kraftige fokuseringen på petroleumsnæringen, presset på naturressursene og at vi mangler en overordnet, politisk plan, sier leder for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Tore Eugen Kvalheim.

Konsulentselskapet Econ Pöyry har utviklet et verktøy for å måle hvor grønn en sektor, næring eller institusjon er. Analysene viser blant annet at transport- og petroleumssektoren kommer dårlig ut, mens sektorene for fornybar energi og helse skårer godt.

– Alt ligger til rette for å snu den norske økonomien i en grønnere retning. Vi har et høyt utdanningsnivå, rik tilgang på naturressurser og alle forutsetninger for å produsere på en ressurseffektiv måte, påpeker påtroppende generalsekretær, Nina Jensen, i Verdens Naturfond (WWF).

Kvalheim spår at Norge risikerer å tape i kampen om de grønne arbeidsplassene.

– Skal vi sikre medlemmene våre bærekraftige arbeidsplasser og gode arbeidsvilkår, er vi nødt til å tenke grønt, sier Kvalheim.