Trelastprodusent med rekordresultat

Trelastprodusenten Gausdal Bruvoll SA slo i 2011 alle tidligere rekorder. Omsetningen landet på 210 millioner kroner.

Gausdal Bruvoll

Bedriften er eiet av 1300 skogeierne fra Toten og Stange i sør, til Sel og Vågå i nord.

Gausdal Bruvoll har hovedkontor i Gausdal i Oppland og sysselsetter til sammen ca 95 årsverk ved de to lokasjonene i Øyer og Gausdal.

Med et driftsresultat på 22 millioner klarte bedriften å skape et årsresultat på 12 millioner før skatt. Dette er de beste resultatene i selskapets historie.

I 2011 foredlet virksomheten 128 000 m3 tømmer hvorav ca 90 000 m3 ble levert av andelseierne. Målt i tømmervolum er Gausdal Bruvoll landets fjerde største trelastprodusent.

Rigget for fremtiden

De siste to årene har bedriften investert tungt i nye maskiner og ny produksjonsteknologi.

- Vi sto overfor et valg. Dersom vi skulle være med i fremtiden var det behov for et stort investeringsløft. Alternativet var i realiteten styrt avvikling. Med en stor og stabil eiermasse, en kompetent og lojal arbeidsstokk, samt ikke minst vår beliggenhet midt i «skogs-Norge», var det i realiteten ingen tvil. Vi har langsiktig tro på trelastmarkedet, samt at vi er uærbødige nok til å tro på vår egen evne til å hevde oss i konkurransen, sier administrerende direktør Jørn Nørstelien.

I løpet av de siste to årene er det foretatt en større teknisk oppgradering av saglinjen, det er reist en ny og moderne trelasttørke, samt at det er bygget et nytt barkefyringsanlegg med god kapasitet til eventuelle fremtidige utvidelser av egen virksomhet og/eller fjernvarmeleveranser. I løpet av perioden har bedriften investert for ca 45 millioner kroner.

- Grunninfrastrukturen på plass for de neste 15 årene, sier Nørstelien, som tilføyer at det i de nærmeste årene blir færre investeringer og full fokus på effektiv drift.

- Våre svenske og norske konkurrenter er giganter i forhold til oss. Skal vi henge med må vi ha produkter med topp kvalitet, samtidig som vi produserer minst like rimelig som dem, påpeker han.

Satser på overflatebehandling

I 2008 ferdigstilte Gausdal Bruvoll en ny fabrikk i Øyer for overflatebehandling av utvendig kledning. Dette anlegget, til i overkant av 30 millioner kroner, er et av de absolutt mest moderne som finnes for dette formålet.

Ved «beisefabrikken» påføres maling og beis i ett eller flere strøk etter kundens ønske. I tillegg tilbys 4-sidig råtebehandling. Bedriften er videre en av fire norske produsenter som er sertifisert for påføring av brannhemmende maling i henhold til europeisk godkjennings standarder.

- Vi skal bli best på overflatebehandlet utvendig kledning. Dette er et marked i sterk vekst og byggingen av beisefabrikken var utvilsomt en riktig strategisk beslutning, sier Nørstelien. En påstand som også underbygges av bedriftens salgstall.

I 2011 ble det grunnet, beiset og malt i overkant av 6,5 millioner løpemeter utvendig kledning. Ca 65 prosent av produsert kledningsvolum går dermed igjennom beisefabrikken.

Nørstelien sammenligner utvendig kledning med den utviklingen som har skjedd når det gjelder vinduer og dører.

- For 10-15 år siden var det nærmest ekstravagant å kjøpe ferdigmalte vinduer og dører. I dag er nærmest 100 prosent av det som selges ferdig malt fra fabrikk, sier han.

Han spår samme utvikling for utvendig kledning.

- Jeg ser i realiteten ingen fornuftig grunn til å beise eller male huset selv, når fabrikkmessig behandling gir bedre kvalitet og du selv må jobbe gratis i dagevis for å få gjort jobben til samme pris. Innen fem år er markedet for ubehandlet utvendig kledning nærmest borte, sier Nørstelien.