Veidekke og NCC ble avvist

Statens vegvesen Region midt valgte å avvise NCC Roads og Veidekke Industris anbud på tre asfaltoppdrag i Trøndelag. Dette ble kjent etter anbudsåpningen fredag.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen bekrefter overfor Byggeindustrien at de to selskapene ble avvist fra konkurransen. Åpningen viser at Veidekke og NCC uansett ikke var lavest på tre kontraktene i Region midt. Peab hadde de laveste tilbudene.

Det var 7. februar at Statens vegvesen besluttet å varsle Veidekke og NCC om mulig avvisning fra årets asfaltkonkurranser i Trøndelag-fylkene. Nå viser det altså seg at Vegvesenet velger å gjennomføre avvisningen.

Bakgrunnen er at NCC Roads og Veidekke Industri har vært innblandet i ulovlig prissamarbeid og markedsdeling.

- Beslutningen er tatt på grunnlag av at de to selskapene har erkjent å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid i Trøndelagsfylkene. Avvisningen gir en klar melding om hvordan vi ser på slike ulovligheter. Vi har hatt en grundig gjennomgang av det juridiske aspektet ved saken og mener at vi har solid grunnlag for avvisningen, sier Moe Gustavsen til vegvesen.no.

Han understreker at Vegvesenets vurdering av saken er tatt uavhengig av Konkurransetilsynets behandling av den såkalte ‘asfaltsaken’.

Veidekke meldte i begynnelsen av februar at de vil bestride en eventuell utelukkelse fra asfaltkonkurranser i Trøndelag.

- Vi registrerer at man har valgt å avvise vårt tilbud. Vi kan fortsatt ikke akseptere dette og vil bestride riktigheten av utestengelsen, sier Kai Krüger Henriksen, konserndirektør kommunikasjon og myndighetskontakt i Veidekke.

NCC sier de tar utestengelsen til etterretning.

- For oss er det viktig å ha et godt og ryddig forhold til Statens vegvesen. Vi tar Vegvesenets utestengelse fra anbudskonkurransen i Trøndelag til etterretning og vil jobbe for å ha en fortsatt god dialog med vår viktigste kunde også i tiden fremover, sier kommunikasjonssjef i NCC Roads, Tor Heimdahl.

- Vi vil se an hva som skjer videre, sier Terje Moe Gustavsen i en kommentar til Byggeindustrien.

Hjemmelsgrunnlaget for en avvisning er Forskrift om offentlige anskaffelser, §20-12 (2), bokstav d, som sier at: Oppdragsgiver kan avvise leverandører som: “i sitt yrke har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav i vedkommende bransje”.

Det er sju kontrakter for vedlikeholdsasfaltering av riks- og fylkesveger i Trøndelagsfylkene som er ute på konkurranse i 2012. Tre i Sør-Trøndelag og fire i Nord-Trøndelag, med et asfaltvolum på om lag 270.000 tonn.

Tirsdag åpnes de fire siste kontraktene i Midt-Norge.