Godtar fortsatt impregnert trevirke i barnehager

Impregnert trevirke kan bli godtatt i barnehager og på lekeplasser i lang tid framover dersom myndighetene følger et råd fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Kostbar opprydding og EU-regler blir brukt som argumenter for at Klif ikke vil tilrå et landsomfattende prosjekt for raskt å fjerne trevirke impregnert med CCA (kobber, krom og arsen) i lekeapparater og kantstokker rundt sandkasser. Klif tar dette standpunktet i et brev til Miljøverndepartementet.

«Ut fra forventet miljø- og helseeffekt og kostnader har vi vurdert at barna vil være godt beskyttet ved at de CCA-impregnerte kantstokkene overflatebehandles», heter det i brevet.

Klif tilføyer at for å hindre”unødvendig bekymring» blant foreldre og barnehageansatte, er det behov for oppdatert informasjon om temaet. Derfor er Klif i gang med å oppdatere veiledere som skal spres til kommunale og private barnehager, blir det opplyst.

Forurenset jord

Bakgrunnen for brevet til Miljøverndepartementet er en handlingsplan som i løpet av 2011 er avsluttet i landets ti største byer og fire store industrikommuner for å rydde opp i forurenset jord i barnehager og på lekeplasser. Her ble det klarlagt at CCA-impregnert trevirke var den vanligste årsaken til forurensning.

Barnehager med CCA-impregnerte lekeinstallasjoner vil normalt ha arsenforurensning i jordsmonnet rundt installasjonene, i tillegg til at barna eksponeres for arsen gjennom huden ved direkte kontakt, skriver Klif. Fra 2002 har det i Norge vært forbudt å ta i bruk nytt CCA-impregnert trevirke i barnehager. Men regelverket tillater trevirke som var i bruk da forbudet trådte i kraft.

Høye kostnader

Ved gjennomføring av handlingsplanen vurderte Klif at det i forhold til nytteverdien var «uforholdsmessig høye kostnader» dersom alle lekeapparater med CCA skulle fjernes. Derfor ble bare kantstokker rundt sandkasser fjernet, mens det ble anbefalt oljebeising annethvert år av det øvrige CCA-impregnerte trevirket.

Klif har regnet ut at det vil koste cirka 145.000 kroner per barnehage dersom det skal foretas full utskifting av kantstokker, huskestativer, klatrestativer, benker bord og tregulv med CCA-impregnerte materialer. På landsbasis vil det koste 870 millioner kroner å foreta slik utskifting i landets cirka 6.000 barnehager. Dersom landets cirka 40.000 lekeplasser tas med, viser regnestykket samlede kostnader opp mot 4 milliarder kroner.

EU-regler

Klif peker på at det vil være i strid med EU-regler, som også gjelder her i landet, å utfase impregnert trevirke som var i bruk før 30. september 2007. Her viser Klif til det såkalte REACH-regelverket.

Normalt kan vi ikke innføre nye regler som avviker fra totalharmoniserte fellesskapsregler, slik REACH-regelverket er, skriver Klif.