Fra veikryss til attraktiv kontorpark

DARK arkitekter vant konkurransen om utforming av Lørenfaret 1 og 3 på Økeren i Oslo med sitt forslag til en ny kontorpark. (Bildekarusell)

Oslo Pensjonsforsikring sikret seg for noen år siden Lørenfaret 1 og 3 med tilhørende bebyggelse av 60-talls kontorlameller. I fremtiden vil Økern sentrum og nytt vegsystem gi muligheter for mer bymessige og langt mer attraktive bygningsmiljøer. Økern har god offentlig kommunikasjon og et stort fortettingspotensial i relativt nærhet til indre by. Når Nydalen, Skøyen og Bjørvika er ferdig utbygget, vil Løren-Økern-Ulven representere et av de viktigste byutviklingsområdene i Oslo – noe som også PBE peker på i arbeidet med kommunplan 2013.

OPF inviterte HRTB, LINK og DARK arkitekter til konkurranse om utforming av den beste løsningen for området, hvor deltakerne ble stilt fritt i forhold til å vurdere eksisterende bebyggelse og fremtidig program, men med utnyttelse og arealbruk i tråd med Kommunedelplan for Økern.

Juryen bestod av representanter for OPF og et eksternt medlem med høy arkitektfaglig kompetanse, arkitekt MNAL Einar Hagem. Juryen ga Dark arkitekter høyest score på alle kriterier untatt ”økonomiske konsekvenser” – dvs at DARK arkitekter ble rangert høyest på utnyttelse av tomta, arkitektonisk utforming, miljø, funksjonalitet og presentasjon/formidling av prosjektet:

”Juryen er begeistret for prosjekts tydelige form (horisontalt signalbygg) og dets sammenheng med terrengfall og planlagt nabobebyggelse. Gjennomgangen og grøntarealet i prosjektet kan bli en berikelse for leietakere og strøket som helhet.”

Vinnerforslaget til Dark arkitekter gir rom for om lag 50.000 m2 kontorer samt ulike mindre service- og butikklokaler på gateplan. Det etableres også offentlig gjennomgang og sjenerøse parkarealer.

Vedal as er engasjert som prosjektledere av OPF og reguleringsplanarbeidet vil settes i gang i løpet av våren.