Byggmakker fortsatt på topp

Hovedorganisasjonen Virkes rankingliste for byggevarehandelen basert på omsetningstall for 2011 viser at Byggmakker fortsatt er størst.

 Det er få endringer blant de åtte største aktørene. Optimera befester sin posisjon som den nest største aktøren, og Nordek passerer Coop Norge.

Et fellestrekk er derimot at de aller fleste aktørene kan vise til solid vekst sammenlignet med fjoråret.

Omsetningen for de åtte økte med 6,4 prosent til 31,5 milliarder kroner i 2011. Gjennom hele året var det salget til proffmarkedet som stod for størstedelen av omsetningsveksten i byggevarehandelen. For andre året på rad økte boligbyggingen i Norge markant. Det ble produsert 28.000 boliger i Norge i 2011, en økning på 17 prosent i forhold til 2010.

Samlet stod omsetningen til større entreprenører, mindre boligbyggere og salg til andre profesjonelle for ca. 53 prosent av omsetningen til byggevareaktørene som rapporterer tall til Virke.

Salget til private kunder hadde i 2011 en moderat vekst som var i tråd med utviklingen for detaljhandelen generelt i Norge. Store kostnader til strøm og en fortsatt høy sparerate kan ha virket dempende på privat forbruk av byggevarer.

Ved utgangen av 2011 var det i alt 674 byggevareutsalg blant de åtte aktørene som inngår i statistikken. Det er en nedgang på 9 utsalg sammenlignet med utgangen av 2010. Til tross for reduksjonen i antallet utsalg øker omsetningen blant annet gjennom at det blir etablert større byggevareforretninger med et bredere vareutvalg.

Veksten i byggevarehandelen har vært relativt jevn i de ulike landsdelene i 2011, men enkelte områder skiller seg ut. Veksten i Akershus var på over 14 prosent og var høyest i landet, mens omsetningsøkningen på sørvestlandet var noe svakere enn gjennomsnittet.

- Byggevarehandelen er en av vekstvinnerne innenfor handelen i 2011. Sterk befolkningsvekst og et stort behov for flere boliger i de største byene gjør at bransjen har gode muligheter i årene som kommer, sier Bengt Herning, direktør for Virke Byggevarehandel.