Ingeniørene bør bli årets lønnsvinnere

Det er ingen grunn for NITOs medlemmer å forvente noen dårligere lønnsutvikling i år, mener Marit Stykket, som er leder for 68 000 ingeniører i NITO.

Hun forventer like høy lønnsvekst i 2012 som i 2011.

– Den økonomiske situasjonen tatt i betraktning er det ikke grunn til å regne med noe dårligere lønnsvekst for våre medlemmer i 2012 enn i 2011, sier Marit Stykket. Gjennomsnittlig lønnsvekst i fjor var på 4,3 prosent.

Hun mener ingeniørene og teknologene bør bli årets lønnsvinnere.

– Ingeniørmangel og rekrutteringsutfordringer til ingeniørfagene, både i offentlig og privat sektor, tilsier at disse gruppene må tilgodeses i året oppgjør.

Teknisk beregningsutvalg pekte tidligere denne uken på at den økonomiske usikkerheten vil bli en av de største utfordringene for deler av norsk næringsliv i år. Gjennomsnittlig timelønn i Norge er nå 55 prosent høyere enn hos våre viktigste handelspartnere, noe som spesielt er en utfordring for konkurranseutsatt industri.

Marit Stykket sier at det finnes en smertegrense for alt, men hvor smertegrensen går avhenger helt av hvilke næringer vi forholder oss til.

– I petroleumsnæringen går den høyt, mens den innenfor mange andre næringer vil ligge lavere. Det som er aller viktigst for konkurranseevnen er at vi ikke skaper grobunn for inflasjon, høyere renter og en enda dyrere krone. Det vil virkelig skape utfordringer for konkurranseutsatt industri, som vi ikke vil være tjent med.