Rystes av jordskjelvkrav

Sverige har fått dispensasjon fra EU-regelverket når det gjelder jordskjelvkrav og dimensjonering. I Norge bygger vi i utsatte områder for skjelv opp til 6,5 på Richters skala.

Den geotekniske konsulenten Hans Petter Jensen har 45 år i bransjen i bagasjen. Han mener jordskjelvkravene har tatt helt av.

- Svenskene har klart å unngå EU-regelverket ved å søke dispensasjon fra regelverket. Jeg mener at også vi burde ha vært føre var før dette regleverket slo inn, sier Jensen til Byggeindustrien.

Jensen har i 25 år drevet et selvstendig foretak som geoteknisk konsulent og har oppdrag for de fleste store byggherrer og entreprenører i Norge. Før han startet på egenhånd var han leder for geoteknisk avdeling i NOTEBY som i dag er en del av Multiconsult.

- Nå ligger riktignok Oslofjordregionen og deler av Vestlandet i en litt mer ugunstig jordskjelvsone enn det Sverige, men jeg mener likevel at jordskjelvdimensjonering har tatt helt av, og jeg vet at det er et syn mange i byggenæringen deler med meg. Dette er krav som ryster, sier han.

De siste fire-fem årene har jordskjelvutfordringen berørt en rekke byggesaker.

- Med bløt leire og bløt kvikkleire og store løsmassemektigheter blant annet i Østlandsregionen, vil ofte jordskjelvkravene bli dimensjonerende. Det medfører store tilleggskostnader til peling, fundamentering og avstivning av bygget for å kunne ta av for horisontale krefter, sier Jensen.

Er det ikke gode grunner for det i utsatte områder?

- Det kan man si, men spørsmålet er om jordskjelvet som legges til grunn er reelt, forklarer Jensen, og viser til at kravet i de mest utsatte områdene er tilsvarer ca 6,5 på Richters skala.

- I Norge viser vi til jordskjelvet i Oslofjord-regionen i 1904 som målte 5,4 på Richters skala der klokkene i Fredrikstad kirke begynte å ringe og en kirke i Rådhusgata i Oslo, fundamentert på en gammel treflåte, sprakk. Denne kirken ble forøvrig først revet 20 år senere. Det er altså ca 10 ganger så høye krefter som vi må forhold oss til i utsatte områder. Det betyr i praksis mye, mener den erfarne geotekniske konsulenten og legger til at det i moderne tid ikke har oppstått skader på bygg i Norge på grunn av jordskjelv.

Kostnadene med kraftigere peler og et avstivningssystem drar opp byggekostnaden. Samtidig skal det gjennomføres jordskjelvanalyser. Som i mange tilfeller blir tidkrevende og kostbare.

- Når jeg så hvilket regelregime som gjorde seg gjeldende for noen år siden, har jeg valgt å ikke involvere meg i jordskjelvdimensjonering i byggesaker, men jeg ser hvorledes ellers like forhold gir forskjellige løsninger avhengig av hvilke fagpersoner som ivaretar jordskjelvproblematikken. Ja, det har vært jordskjelv i Oslofjordregionen, men at det skal være nødvendig å dimensjonere for den styrke som man må legger til grunn, det er en helt annen sak, påpeker Jensen.

Allerede for kjellerløse toetasjers barnehager på bløt leire er problemstillingen reell.

- Da løper pengene veldig raskt, sier han. Jensen opplyser at han selv har arbeidet med et barnehagebygg i Oslo som fikk økte fundamenteringskostnader på ca 30 prosent som følge av ekstra dimensjonering, opplyser han.

Jensen frykter mangelen på geotekniske konsulenter og kravet om uavhengig kontroll vil sørge for en flaskehals i de fleste byggeprosjekter.

- Selv har jeg valgt å ikke fornye mitt godkjenningsbevis fordi jeg ikke vil tilfredsstille kravene til kontroll av eget arbeid, dette tiltross for at jeg aldri i min virksomhet har hatt uhell eller skader som har ført til erstatninger. Jeg orker ikke å forsøke å tilfredsstille skjemaveldet som stjeler tiden fra for meg viktigere oppgaver, og vil derfor heller virke som rådgiver for å finne frem til gode løsninger i grunnen, sier Jensen.

Han forteller om dårlig rekruttering til faget og det er nå mange geotekniske konsulenter som går over i pensjonistenes rekker.

- Det er kvalifiserte folk som må gjennomføre denne oppgaven. Jeg tror en del byggeprosjekter kommer til å stoppe opp og bli forsinket og det vil være mange privatpersoner som skal sette opp boliger som får krav til geoteknisk uttalelse som vil stille dårlig etter hvert, forklarer han.

Det blir altså ikke lett å bygge opp til 40 000 boliger i året i dette landet?

- Nei, og dette er en faktor som definitivt heller ikke kommer til å gjøre boligene rimeligere, sier han.

Kan praksisen endres?

- Da må vi søke dispensasjon fra EU regelverket. Det mener jeg vi bør gjøre hvis vi har mulighet til det. Jeg kjenner til at kompetanse i ett av de store rådgiverselskapene, mener det skal være en mulighet i forhold til regelverket. Det framstår som litt underlig når svensker kommer til Norge for å prosjektere er ukjent med at det er noe som heter jordskjelvregler. Nå ligger Sverige på kanten av de mest jordskjelvutsatte områder, men likevel… avslutter Jensen.