NVE anbefaler utbygging av to kraftverk

NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å gi Sogn og Fjordane Energi Produksjon konsesjon til å bygge Randalen småkraftverk og Østerbø i Høyanger kommune.

Den samla energiproduksjonen i Østerbøvassdraget blir minst 185 GWh/år, noe som tilsvarar straumforbruket for 9250 husstandar, skriver NVE i en pressemelding.

NVE har lagt vesentlig vekt på at prosjektet gir et betydelig bidrag til produksjon av fornybar energi, og mener at tiltaket sine virkninger for miljø- og naturressurser er akseptable.

Prosjektet utløser samtidig behov for bygging av om lag 20 km 132-kV kraftledning fra Østerbø og sørover til Stordalen. Den endelige behandlingen av søknaden om kraftledningen skal gjøres i etterkant av en eventuell konsesjon til kraftverkene.

NVE mener at en trasé fra planlagt kraftstasjon, over Østerbøvatnet og via Systølvatnet og Årsdalsvatnet til eksisterende koblingsanlegg ved Stordal kraftverk totalt sett vil være den traséen som gir minst ulemper.

Utbyggingsprosjektet forutsetter også bygging av rundt 6 kilometer anleggsveg fra Østerbø og opp til Randalsbrekka, og i Randalen blir det etablert et massedeponi for om lag 290 000 m3 tunnelmasse.