Billigere strøm høy eksport

Norge eksporterte 4,2 terawattimer strøm i fjorårets siste kvartal. Det tilsvarer omtrent halve Oslos årlige strømforbruk.

Eksporten var den høyeste som noen gang er registrert i årets tre siste måneder, opplyser NVE. Samtidig var kraftprisene uvanlig lave for årstiden, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– I vannkraftlandet Norge er det ofte samsvar mellom høyt tilsig og høy produksjon. Når magasinene er tilnærmet fulle, som i fjerde kvartal, må kraftselskapene produsere for å sørge for at det er plass til vannet som kommer med vårsmeltingen, sier avdelingsdirektør Marit L. Fossdal i NVE.

Kraftoverskuddet sikret den rekordhøye nettoeksporten i fjerde kvartal. For hele 2011 var nettoeksporten på 3 terawattimer (TWh). Året før gikk strømmen motsatt vei, og vi endte med en netto import på 7,5 TWh. 2010 var stort sett et tørt og kaldt år, mens 2011 var både varmere og våtere enn normalt.

Gjennomsnittsprisen i fjerde kvartal lå på 26,5 øre per kilowattime. Slike priser er vanligere å se om sommeren enn i inngangen til vintersesongen, opplyser NVE.