Snakk ikke ned yrket!

Utlendingene overtar en stadig større del av yrkene i norsk arbeidsliv som nordmenn ikke vil ha. Nå skal det være flere utenlandske bygningsarbeidere i Oslo enn norske. Men vi har sannelig bruk også for norske fagarbeidere.

Det at vi i dag har så mange utenlandske arbeidstakere i norsk byggenæring, skal vi være glade for. Hadde det ikke vært for dem så har vi aldri maktet å holde den aktiviteten som vi nå har.

For vår del er vi opptatt av at det rekrutteres enda flere norske ungdommer til byggenæringen. Vi reagerer sterkt når norske tillitsmenn bidrar til å senke anseelsen til bygningsarbeiderne. Enkelte tillitsmenn hevder at alt var så mye bedre før både med lønns- og arbeidsforhold i byggenæringen. Da kan ikke den historiske kunnskapen være særlig god.

Det er noe galt når vi ikke får norsk ungdom til å velge de tradisjonelle yrkene. En viktig årsak til dette er vårt utdannelsessystem som har blitt vel teoretisk de siste årene. Men det blir ikke bedre når foreldre og tillitsmenn bidrar til å fraråde unge til å velge tradisjonelle yrker.

Nordmenn er kanskje blitt bortskjemte. For mange er feil yrkesvalg tragisk. Mange som tvinges til å velge teori fremfor praksis kan havne i et uføre. For den som velger praksis kan det være et meget godt grunnlag for senere teori og videreutdannelse.

Vi må nemlig ha en stor stamme med fagfolk som kan sitt yrke og som kjenner vår kultur og måte å bygge på om vi skal lykkes i fremtidens byggeri.

Vi har møtt mange norske ungdommer som har valgt byggenæringen og som trives aldeles utmerket med det. La ikke kortsiktig fagforeningsretorikk ødelegge for dem som vil satse på bygg og anlegg.