Kulleventyr med usikker fremtid

Det er ikke bare sultne isbjørner som skaper spenning i hverdagen for gruvearbeiderne på Svalbard. For miljønasjonen Norge blir kulldrift stadig vanskeligere.

– Hva annet skal man drive med her oppe? Forskning i arktiske strøk er sikkert interessant, men noe må man tjene penger på, sier Roger Jensen, som er stiger, eller arbeidsleder. I 30 år har han jobbet i gruvene til Store Norske Spitsbergen Grubekompani, eller Store Norske, som det kalles. Det statseide selskapet har gravd ut kull på Svalbard siden 1916.

Giske-ja til ny gruve

De siste årene er det Svea Nord, seks mil sør for Longyearbyen, som har gitt selskapet milliardinntekter. Og bråk med miljøbevegelsen. Men om to til tre år er gruva tom.

– Hvis ikke rike Norge vil slutte med kulldrift, hvordan kan vi forvente at eksempelvis Ukraina vil revurdere driften? Det er en selvfølge at vi som har råd til å satse på annen energi, går foran, sa fagsjef Nina Jensen i WWF til Aftenposten i fjor høst.

Et par måneder senere pustet imidlertid nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) nytt liv i kulleventyret på Svalbard. Etter en lang tautrekking mellom miljøforkjempere og myndigheter kom beskjeden bittelille julaften om at Store Norske får åpne ny kullgruve i Lunckefjellet.

– Veien til den nye gruva går gjennom Svea Nord og over Marthabreen. Arbeidsforholdene der vil bli helt annerledes, trolig mye tøffere fordi arbeidshøyden blir dramatisk redusert, sier Jensen.

På det laveste vil gruvegangene bli rundt 1,2 meter høye.

Spent på fremtiden

Sammen med de andre arbeiderne er han spent på det nye prosjektet, men også fremtiden til Store Norske på Svalbard. De merker den økende motstanden fra Fastlands-Norge.

– Alle kan ikke jobbe med forskning her oppe heller. Dersom Svalbard er så viktig for Norge som det politikerne sier, så er gruvedrift eneste alternativ, mener han.

Godt over halvparten av kullet som hentes ut fra Svea Nord i dag, forsyner kraftverk i Tyskland. Resten går til industrien. Ifølge Naturvernforbundet fører forbrenningen av dette kullet til utslipp tilsvarende 3 millioner privatbiler hvert år.

Store Norske er med sine rundt 400 ansatte Svalbards største arbeidsgiver. De fleste ansatte er tilknyttet virksomheten i Svea Nord, men hovedkontoret ligger i Longyearbyen. (©NTB)