Barns lek med ild førte til kirkebrannen i Vikna

Politiet tror barns uforsiktige lek med ild var årsak til brannen som lørdag påførte 116 år gamle Rørvik kirke uopprettelige skader.

To gutter erkjente i avhør søndag at de lekte med ild under kirken, opplyser operasjonsleder Lars Letnes i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Han ønsker ikke å oppgi guttenes alder, men sier de ikke er tenåringer ennå.

De to guttene ble observert av vitner ved kirken i tidsrommet da det begynte å brenne.

– Derfor var det mulig for politiet søndag å finne de to raskt og avhøre dem med foreldre til stede, sier Letnes.

Han sier politiet ikke ser på brannstiftingen som en bevisst handling utført for å svi av eller ødelegge kirken.

– Vi ser mer på brannen som en følge av barns lek med ild, sier Letnes. Han sier politiet ikke kommer i gang med tekniske undersøkelser før mandag.

Kan neppe restaureres

– Rørvik kirke er påført så store brannskader at kirken neppe kan restaureres, sier ordfører Reinert Eidshaug i Vikna kommune.

Eidshaug sier han antar at trekirken vil måtte rives og bygges opp igjen.

– Det er en trist dag for samfunnet her. Det knytter seg mye historie til kirken, som blant annet ble bombet og påført store skader under andre verdenskrig. De senere årene har kirkebygget vært gjennom flere utbedringer, sier Eidshaug til NTB.

Han sier brannen synes å ha startet i kjelleren der flammene raskt kunne spre seg, blant annet fordi lett antennelig sagflis ble brukt som isolasjonsmateriale mellom gulvbjelkene.

Innvendige skader

Politiet fikk den første meldingen om røykutvikling fra kirkens kjeller rundt klokka 20 lørdag. Etter hvert utviklet det seg åpne flammer, og rundt klokka 21 slo flammene gjennom kirkeveggen.

Eidshaug forteller at han selv var til stede og så brannmannskapene gjøre hva de kunne for å redde kirken. Men da de fikk flammene under kontroll, var det bare å innse at kirkebygget trolig var påført uopprettelige skader innvendig.

Eidshaug var siste gang inne i kirken ved 1.30-tiden natt til søndag. Brannvesenet drev da med etterslokking og fortsatte med det utover natta. Først ved 11-tiden søndag mente brannvesenet det ikke var fare for at flammene skulle blusse opp igjen.

Kirkesølvet berget

Rørvik kirke i Vikna kommune er en langkirke fra 1896. Den er bygd i tre og har plass til 200 personer.

– Kirka har betydd mye for lokalsamfunnet. 3.000 mennesker bor i nærheten av kirken, som ligger midt i sentrum, sier Eidshaug.

Han sier kirkesølvet og altertavla ble berget, mens lysekronene som henger fra taket vil bli reddet ut ved en senere anledning.

Søndag ettermiddag møtte ordfører Eidshaug menighetsrådet til et møte om kirkens fremtid.

– Vi skal ikke starte byggingen av ny kirke på mandag, men ta oss god tid til å planlegge hva vi skal gjøre fremover. Men kirke skal vi ha, sier Eidshaug.

Sist gang Rørvik kirke ble restaurert var i 2007. Etter planen skulle kirken restaureres på nytt i løpet av våren.

Les mer om kirken her:

http://www.vikna.kirken.no/kirker/rorvik-kirke