Landsomfattende fredning av sykehusanlegg

Riksantikvaren har helt eller delvis fredet ikke mindre enn 200 eiendommer ved 42 sykehus spredt over hele landet. Det skjer samme år som vår høyeste vernemyndighet fyller 100 år.

Fakta om landsverneplaner

* En landsverneplan er en oversikt over verneverdige eiendommer og en historisk oversikt over en offentlig sektor.

* Planene skal også inneholde oversikt over eiendommer som ønskes vernet på annen måte, blant annet arkitektonisk.

* Skal omfatte bygninger som representerer bredden i statens virksomhet og som kan bidra til forståelse for det norske samfunnets historie og utvikling.

* Eiendommene skal være kartlagt og valgt ut av sektoren selv i samråd med Riksantikvaren.

* Skal danne grunnlag for eventuell forskriftsfredning i henhold til kulturminneloven.

* To vernekategorier: Fredning etter kulturminneloven eller vern etter plan- og bygningsloven., eventuelt vern forankret lokalt.

* Bakgrunn: I motsetning til bygninger i kommunalt eller privat eie ble ikke statens bygninger formelt fredet da Norge fikk sin første bygningsfredningslov i 1920.

(Kilde: Riksantikvaren) (©NTB)

Torsdag kunne riksantikvar Jørn Holme overrekke vernedokumentene til Helse- og omsorgsdepartementet etter seks års landsomfattende innsats. Nå begynner arbeidet ved mange av institusjonene med å tilpasse fredningsvedtaket den daglige drift.

Dette er den første landsverneplanen for en hel sektor som er ferdig for fredning.

Fra før foreligger verneplaner blant annet for Forsvaret, prestegårder, fyrstasjoner og en del vei- og veirelaterte kulturminner. Nå legger Riksantikvaren siste hånd på verneplaner for justis- og kunnskapssektoren. Disse planlegges sendt ut på høring i løpet av jubileumsåret.

Særegne bygg

Gaustad sykehus, flere bygg som viser tre historiske epoker ved Ullevål sykehus, Sykehuset Telemark i Skien og Sykehuset Sørlandet på Eeg i Kristiansand. Dette var bare noen av institusjonene riksantikvaren fant grunn til å nevne spesielt da han presenterte den landsdekkende verneplanen på helsesektoren.

Andre anlegg verd å bemerke er Kysthospitalet i Hagevik i Os kommune, Brøset sykehus, tidligere Reitgjerdet i Trondheim og Førde sykehus, det siste ferdigstilt så sent som i 1979 og et eksempel fra nyere tid, og legeboliger fra 1939 ved Rønvik sykehus i Bodø. Det er ifølge Holme et tankevekkende eksempel på standardforskjell og klassedelingen selv innenfor legestanden.

– Men også vonde minner må vi ta vare på, mener riksantikvaren. Ved Valen psykiatriske sykehus i Kvinnherad kommune er sykehusets egen gravplass fra 1910 nå vernet – med anonyme, umerkede graver for pasienter og graver med gravstein for ansatte.

Stor og omfattende

Landsverneplanen for helsesektoren, som blir lagt ut på Riksantikvarens hjemmeside, er en av de største i sivil sektor. Den omfatter eiendommer som dekker utviklingen fra rundt 1850 innen både somatikk og psykiatri, også den arkitektoniske utvikling.

For mange av eiendommene omfatter fredningen bare én bygning, men for enkelte viktige anlegg er fredningen mer omfattende.

For hovedparten av de fredede byggverkene gjelder fredningen kun eksteriør. Der fredningen omfatter interiører er omfanget gjerne begrenset til utvalgets rom eller soner, opplyser riksantikvaren til NTB.

– Fredningene skal sikre oss en viss grad av historisk dokumentasjon, men de skal ikke komme i konflikt med normal drift og utnyttelse eller videreutvikling av helseforetakene, sier Jørn Holme.

Avveiningen mot «liv og helse» og det enkelte helseforetaks utviklingsplaner har vært tungt inne i prosessen, ifølge riksantikvaren.

Les mer her:

http://www.riksantikvaren.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=134652