Fortsatt høy prisvekst på boliger de neste åra

Prisene på bolig vil fortsette å stige de fire neste åra, mener økonomene i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Etter nesten 20 år med så å si kontinuerlig sterk vekst i boligprisene, advarer SSB mot å tro at det er en naturlov at prisene på bolig vil fortsette å stige. Likevel spår byråets makroøkonomer en klar prisvekst, om enn litt lavere enn de to siste årene.

I rapporten «Økonomiske analyser» legges det vekt på at fortsatt god lønnsutvikling, lave renter og en høy befolkningsvekst peker i retning av en relativt sterk boligprisvekst også i årene som kommer. Både i 2010 og i fjor økt boligprisene i gjennomsnitt med 8 prosent.

I år tror SSB at prisene vil øke med 5,5 prosent, og deretter 6 prosent økning årlig fram til 2015. Det er ifølge SSB de økte kravene til egenkapital sammen med økt boligbygging som vil bidra til å dempe prisene på bolig.

Boligboble?

Norske boliger har hatt en helt annen prisutvikling enn andre varer, og er verdt mer enn dobbelt så mye i 2011 enn i 2000, dersom man legger SSBs boligprisindeks til grunn.

SSB har også analysert hva som skal til for å kvele boligprisveksten, og viser til at hvis boliglånsrenta hadde vært 2 prosentpoeng høyere i dag enn det den er, ville prisøkningen stanset opp.

Administrerende direktør Hans Henrik Scheel i SSB mener myndighetene må finne tiltak for å begrense boligprisveksten, for på den måten hindre utviklingen av en boligboble. Han er skeptisk til forslaget om å kutte rentefradraget for boliglån, men vil heller ha høyere boligbeskatning.

Svak vekst

Norsk økonomi er ventet å holde seg stabil fram mot 2013 for så å vokse forsiktig, mener SSB. Rentene er ventet å holde seg lave gjennom 2012, for så å øke forsiktig fra 2013. Mot slutten av 2015 anslås boliglånsrenten til 5,5 prosent, tror SSB.

Arbeidsledigheten er ventet å øke noe framover, grunnet utsikter både til fortsatt høy befolkningsvekst og til at en økende andel av befolkningen i ulike aldersgrupper ønsker å arbeide. Men selv om mange land står midt oppe i en statsgjeldskrise og er inne i en langvarig lavkonjunktur, kan nordmenn ifølge SSB se fram til en langt bedre økonomisk framtid.

I tillegg til fortsatt lave renter anslås lønnsveksten å bli på 3,6 prosent i år, mot 4,3 prosent i fjor. Lønningene er ventet å holde seg mer eller mindre uendret i 2013, før den de neste årene trolig vil stige, når konjunkturoppgangen i Norge har vart litt og internasjonal økonomi også har tatt seg litt opp.

Økonomiske nedgangstider internasjonalt vil samtidig påvirke Norges eksport. Sammen med svekket norsk kostnadsmessig konkurranseevne vil svak vekst internasjonalt bidra til en lav eksportvekst i flere år, skriver SSB.

Investeringene i petroleumsvirksomheten økte med over 11 prosent i fjor, og antas å vokse ytterligere i år.