Veidekke rigget for kraftig vekst

Terje R. Venold og co har rigget for en kraftig vekst i årene fremover. – I 2015 skal vi ha en omsetning på 28-29 milliarder kroner, sier konsernsjef Venold.

Det betyr en årlig vekstrate på 10-12 prosent. De ligger godt i rute for å nå et slikt mål. Veksten for konsernet lå på drøyt 13 prosent i 2011. Omsetningen i 2011 endte på ca 17,9 milliarder kroner.

Den største økningen fremover vil i hovedsak komme i Norge og Sverige, samt noe i Danmark.

Oppkjøp
Nylig inngikk de en avtale om en ny kredittramme i DNB på 3,1 milliarder kroner. Dette skal gi konsernet de ekstra finansielle musklene som må til for å nå de offensive vekstmålene. En stor del av veksten skal tas organisk, men det vil også komme oppkjøp.

– Vi skal vokse med markedet og i tillegg ta markedsandeler, primært i Norge og Sverige. Veksten er organisk drevet, men vil bli supplert av oppkjøp innen våre produktområder, legger Venold til. På spørsmål om når neste oppkjøp vil komme er svaret:

­ – Det kommer før eller siden.

Det opplyses at det kan komme både større og mindre oppkjøp. Selskapet var i fjor i forhandlinger om å kjøpe opp Hæhre Entreprenør, som ikke førte frem. Sannsynligvis vil det ikke komme oppkjøp som er større en dette, men på samme nivå og mindre.

Kraftig oppbemanning
For å kunne ta en så kraftig vekst som Veidekke nå legger opp til, vil det bli en kraftig oppbemanning i konsernet. Veidekke vil nemlig forsette linjen med å kjøre en stor del av prosjektene i egenregi.

– I dag ansetter vi i snitt to personer hver eneste arbeidsdag. Fremover vil vi ansette 3-4 personer hver arbeidsdag, sier Venold. Det betyr at de skal ansette 600-800 personer hvert år fremover.

I tillegg bruker de også en god del underentrepriser.

– Når vi nå har 6100 personer i egne rekker betyr det at det er rundt det samme antallet personer tilknyttet prosjektene våre gjennom underentrepriser, legger Venold til.

Både Venold og konserndirektør/CFO Jørgen W. Porsmyr er fornøyde 2011-tallene som ble lagt frem torsdag.

– 2011 var et bra år. Resultatet er tilfredsstillende, ordrereserven er styrket og tomtebanken er betydelig økt, sier en tilfreds Venold.

Mange entreprenører har slitt med tøffe marginer det siste året. Veidekke Entreprenørs virksomhet i Norge, som på mange måter er motoren i Veidekke-konsernet, fikk også et marginfall i fjor. Det ble en resultatmargin på to prosent. Men marginene skal opp i 2012. Det har vært bra innsig av nye gode kontrakter den senere tiden.

– Vi forventer at marginene i 2011 er bunnpunktet i denne syklusen, sier konserndirektør/CFO Jørgen W. Porsmyr.