Icopal selger tomter for en halv milliard

Icopal har lagt ut sine to tomteområder på Fjellhamar til salgs for hovedsakelig boligbygging. Salget kan innbringe nærmere en halv milliard kroner.

Icopal har engasjert den lokale megleren REAL Eiendomsmegling AS som har sendt ut prospekt til de toneangivende boligutviklerne. Her snakker vi om de store toneangivende boligutviklerne samt de store riksentreprenørene.

– På grunn av det her dreier seg om store verdier, har vi valgt å gå relativt bredt ut til boligaktørene i markedet fremfor å satse på noen få innbudte. Og interessen er meget stor. Noen av aktørene har faktisk siklet på dette området i lengre tid, kommenterer Lars Næss som etter å ha gått av som norsk Icopalsjef har fått nye arbeidsoppgaver som konserndirektør for spesielle prosjekter og internasjonal forretningsutvikling.

Dialog med kommunen
– Vi har innledet en nær dialog med Lørenskog kommune. Det er viktig at de er med fra starten ikke minst fordi området krever omregulering. Dessuten er det her snakk om å legge til rette for nye skatteytere til kommunen, og etter hvert også noen nye arbeidsplasser da en fremtidig utbygging vil kreve bygging av butikker og servicetilbud, fremholder Næss.

Sentrumsbebyggelse
Det er ikke første gang at Icopal står som tomteselger på Fjellhamar. Tidligere ble et område øst for hovedkontoret på andre siden av elven solgt. Nå sitter selskapet på to store tomteområder på Fjellhamar med under 100 meters avstand

I første omgang er planen å gjøre tomteområdet sørøst for jernbanestasjonen tilgjengelig for boligbygging. Her ligger i dag en nedlagt fabrikk som nå fungerer som lager samt Icopals store sentrallager for det norske markedet. Tredje delområde på tomten er et parkområde lengst sør mot villabebyggelsen hvor det er naturlig å starte boligbyggingen. Totalt er området på 83 mål hvor det kan utvikles i størrelsesorden 13-1400 boenheter i form av såkalt sentrumsbebyggelse som betyr leiligheter i blokk. På langs av tomten inneklemt mot jernbanelinjen eier Rom Eiendom en krattbevokst tomt som det kan være aktuelt å kjøpe.

Riktig beliggenhet
– Dette er et fantastisk flott område for boligbygging. Her er ikke sjenerende støy selv om det ikke er langt til motorveien til Lillestrøm forbi sykehuset Ahus. Det er kort gangavstand til handel og ikke minst jernbanestasjonen. Og nettopp beliggenheten nær offentlig kommunikasjonsmiddel på aksen Oslo-Gardermoen gjør prosjektet attraktivt samtidig som det glir rett inn i myndighetenes målsetting for fortetting, sier Næss som påpeker at blant annet Romerike skal avlaste for presset på Oslo slik at boligbehovet i regionen er beregnet til 2500 enheter hvert år fremover.

– Et reguleringsarbeid er beregnet å ta om lag to år før spaden kan settes i jorden for de første boligene i 2014. Dessuten vil utbyggingen for denne tomten gå over minst 10 år. Det betyr at vi har god tid på oss til å finne lokaler til et nytt sentrallager beliggende mer rasjonelt langs E6, kommenterer Næss som opplyser at det vil være naturlig at delområdet med sentrallageret vil ligge sist i en utbyggingsrekkefølge.

Tomteteig 2
På grunn av en utbyggingshorisont på nærmere 20 år for begge tomteområdene, vil tomten på ca. 30 mål hvor selskapets administrasjon samt en aktiv produksjonsbedrift ligger, tilbys kjøpere eventuell som en sale/leaseback-løsning.

– Det er på sikt ikke naturlig å ha industriproduksjon i et slikt område. Dagens hovedkvarter er en ombygd fabrikkbygning hvor deler av fasaden er vernet. På nåværende tidspunkt er det ikke tatt stilling til om dette bygget skal rehabiliteres for fortsatt kontorbruk, eller om det skal transformeres til leiligheter. Det betyr i praksis at Icopal som selskap blir værende på Fjellhamar i hva som for en bedrift karakteriseres som overskuelig femtid, avslutter Lars Næss.