Nå starter kampen om vikarene på toppen

Først nå, etter to års diskusjon og to runder med høring, starter dragkampen om vikarbyrådirektivet i regjeringens underutvalg.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har ennå ikke gitt opp å få flertall for sitt ja til EUs vikarbyrådirektiv. Men motstanden går langt inn i rekkene i hans eget parti og i fagbevegelsen – i tillegg til regjeringspartnerne SV og Senterpartiet.

Senke skuldrene

Stoltenberg sier at han har tro på løsning når regjeringen nå tar fatt på diskusjonene.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å finne en god løsning på denne saken, slik vi har gjort på andre vanskelige saker i regjeringen. Forutsetningen for å finne en god løsning er at vi setter oss ned i ro og mak, senker skuldrene og snakker gjennom det, sa statsministeren da han møtte pressen etter den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Stoltenberg sier det er et paradoks at fagbevegelsen i Europa er for direktivet og at det omtales som en seier, mens det er motsatt i Norge.

– Men slik er det i politikken. Det må vi håndtere, sier han.

Lokal Ap-motstand

Direktivmotstanderne i SV og Sp finner skyts og glød til sine argumenter etter hvert som viktige Ap-lokallag som Bergen, Stavanger og Trondheim har sagt nei til direktivet. Nå starter også runden i fylkeslagene, der utfallet fort kan bli flere som sier nei.

– Vi som er for direktivet, er jo det fordi vi mener det styrker vikarenes rettigheter. Men jeg skal ta med alle innspill og vedtak inn i drøftingene som nå starter i regjeringen, sier Stoltenberg.

Lang debatt

Statsministeren vil ikke være med på at Ap har behandlet saken i feil rekkefølge ved at stortingsgruppa allerede – delt – har sagt ja til direktivet, mens runden i lokallag og fylkeslag først starter nå.

– Denne diskusjonen har pågått i et par års tid, og vi har vært gjennom en høring og en tilleggshøring. Flere har uttalt seg, noen negativt og andre positivt. Regjeringen som regjering skal bestemme seg helt til slutt. At partilag, fylkespartier, SV og Senterpartiet og deler av Ap har meninger, er del av den demokratiske prosessen. Debatten har pågått i to år, og det er lenge siden den første høringen, sa Stoltenberg i pressemøtet onsdag.

Dersom frontene ikke flytter seg, må Ap søke støtte hos Høyre for å få gjennom viljen til partiledelsen og flertallet i stortingsgruppa. Det er i så fall ikke nødvendigvis problematisk, mener Stoltenberg.

– At Høyre og Arbeiderpartiet er uenige om mye, betyr ikke at vi er uenige om alt, sier han.