Maner til solidarisk lønnsoppgjør

Partene i arbeidslivet og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er enige i at det ikke kan gis store lønnsøkninger uten at konkurranseutsatte bedrifter brekker ryggen.

Dermed ser det ut til at NHO-sjef John G. Bernander tilsynelatende har den letteste jobben deltakerne i trepartssamarbeidet om et såkalt solidarisk og ansvarlig lønnsoppgjør til våren. Arbeidsgiverne skal først og fremst knipe igjen pengesekken. Arbeidstakerne derimot blir nå bedt om å begrense seg når de skal fremme sine lønnskrav.

– Det er viktigere enn på lenge at det er bedriftene som konkurrerer med utlandet og den lønnsveksten de tåler som bestemmer rammene for lønnsveksten i resten av økonomien, sa statsminister Jens Stoltenberg da han kommenterte innholdet i årets første møte i regjeringens kontaktutvalg tirsdag.

LO-leder Roar Flåthen varsler derfor en dreining fra store kronekrav sentralt, til prinsipielle krav knyttet til lav- og likelønnsproblematikk, ufrivillig deltid, samt satser for ulempejobbing som kan føre til økte og standardiserte satser i deler av arbeidslivet.

– Vi ser at det er store forskjeller i tilleggene for ubekvem arbeidstid, og jeg har en mistanke om at det er de kvinnedominerte yrkene som kommer dårligst ut også her, sier Flåthen til NTB.