Første vindu tilbake i G-blokken

22. juli ble veldig mange vinduer i G-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo ødelagt. Nå er det første rehabiliterte vinduet tilbake.

Finansminister Sigbjørn Johnsen var behjelpelig med å få det første på plass.

- Dette er en liten milepæl, sier Statsbyggs prosjektsjef Anders Wethal etter at det første av i alt 300 vinduer er tilbake på plass i den eldste bygningen i Regjeringskvartalet.

G-blokken stod ferdig 1906 og huser i dag Finansdepartementet. Den ærverdige bygningen fikk hard medfart den 22. juli, men tålte det likevel relativt godt. Selve bygget stod støtt, men rundt 300 vinduer ble ødelagt. Skadeomfanget varierte fra knuste glass til totalskadde rammer og karmer. Dørblader og karmer var ødelagt og ute av posisjon. Og så var det skadde lettvegger og knuste, originale blyglassvinduer mot lysgårdene.

- G-blokken er fredet, og det innebærer at vi må prøve å redde og ta vare på originale deler. Alt for at en vernet bygning skal beholde sitt opprinnelige uttrykk og utseende, forteller Wethal.

Vindusdeler ble samlet opp. Rester, bordbiter og fliser, glass og rammer har blitt lagt i åtte konteinere og lagret etter bombeangrepet. Delene ble merket, og på Statsbyggs provisoriske snekkerverksted på Ensjø blir vinduene puslet sammen igjen så godt det lar seg gjøre.

– Det er et enormt puslespill og et meget tidkrevende arbeid. Men slik må det bli når man skal ta vare på en kulturminnebygning. Jeg er uansett meget imponert over den jobben som håndverkerne gjør med vinduene, sier prosjektsjefen.

Arbeidene med vinduene i G-blokken er nå inne i tredje fase:
- Først ble vindusdeler sikret og samlet opp, og det ble montert plater i vindusåpningene.
- Deretter ble det satt inn midlertidige, enkle vinduer sammen med sponplater for å vinterisolere og gi bedre arbeidsforhold for de ansatte i Finansdepartementet.
- Nå er tredje fase i gang med å sette inn de rehabiliterte vinduene.