Bakkekonstruktør hoppet i det i Sotsji

Bakkekonstruktør Torgeir Nordby får se de første resultatene av arbeidet sitt med OL-arenaen i hopp, når den store bakken blir tatt i bruk denne uken.

Han ble spurt om å bistå investoren som bygger det flotte bakkeanlegget i Krasnaja Poljana-området under søkerprosessen til 2014-OL i 2005, og han hoppet i det. Nå er det store bakken ferdig, mens det fortsatt gjenstår en del arbeid med den lille bakken. Hele anlegget skal være ferdig i juni, og arbeidet er i rute.

– Først og fremst hjalp jeg russerne med å finne et godt område å legge bakkene i. Først ville de ha anlegget i nærheten av elva som renner gjennom dalen her. Det ville gitt helt håpløse vindforhold. Nå ligger bakkene på skrå oppe i dalsiden, og jeg mener plasseringen er den mest optimale, forteller Torgeir Nordby til NTB.

Han har vært hoppsjef i Holmenkollen i «en mannsalder», og i mange år har han også vært teknisk delegert for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han har drevet med skihopp i hele livet sitt, og fortsatt er 65-åringen svært aktiv.

Nå er det OL-arrangørene i Sotsji som får glede av den enorme kunnskapen han har om hoppbakker.

Problemer
– Ved siden av at planleggingskulturen har vært en utfordring her, så har det største problemet forbundet med å bygge OL-bakkene vært grunnforholdene. De er problematiske, så det har vært veldig vanskelige fundamenteringer, sier Nordby.

Han forteller også at det er et komplekst anlegg i forhold til infrastrukturen i Rosa Khutor-området, der alle skiidrettene skal gå i 2014 sammen med bob og aking.

– Jeg synes vi har vært heldige med plasseringen av OL-bakkene. De ligger fint i terrenget inne i en liten sidedal, og jeg mener absolutt at de to bakkene kommer til å bli en flott fakkel i denne delen av OL-området, mener Nordby.

Han er spent på hoppingen denne uken, for det vil gi en første pekepinn på hvor vellykket byggingen og konstruksjonen har vært. Han er også spent på prøve-OL og verdenscuparrangementet som er planlagt i desember senere i år.

– I år er det ekstremt mye snø i dette området. Vi har ikke noen garanti for at det vil bli slik neste år. Derfor er planen å lagre snø under sagmugg over sommeren, slik at vi har et reservelager å fylle på med, dersom snøen skal utebli neste år, forteller han.

Stålkonstruksjoner
Begge bakkene i Sotsji er laget av stål, fra topp til bunn. De er konstruert etter den normen FIS har bestemt, noe som betyr at bakkene er Sotsji er ganske identiske med dem som er bygget i kasakhstanske Almaty.

– For å si litt om størrelsen, så er hoppanlegget i OL-området på størrelse med et fire etasjers hus, og arealet som går med er på 5000 kvadratmeter.

– Jeg tror også at disse bakkene kommer til å bli brukt mest på sommerstid etter at OL er over, for jeg tror det blir for langt å reise hit om vinteren, selv for russerne.

– Det er også planer om å utvide anlegget til et gigantisk badeland etter OL, forteller Nordby, som nå er bosatt på Nøtterøy utenfor Tønsberg, til NTB.

Siden 2009 har han besøkt området i Sotsji annenhver måned, men nå er han på plass hver måned i forbindelse med ferdigstillelsen av bakkene.

I løpet av høsten er arbeidet hans fullført.

– Du kommer vel tilbake til OL?

– Ja, si det? Det er ikke lett å få akkreditering, men jeg håper investoren og arrangørene tenker på meg og kommer med en invitasjon, sier 65-åringen.