Trøndelag har fått sin Byggmakker-kjempe

Byggmakker-kjeden har fått en ny sterk regional aktør etter at Gipling AS som eier 7 butikker i Nord-Trøndelag har overtatt fem kjedebutikker i Sør-Trøndelag.

Det betyr at Byggmakkerne Berkåk, Oppdal, Røros, Støren og Tynset har fått nye eiere og nå inngår i samme selskap som i Trøndelagsfylkene ventelig vil få en årlig omsetning på hele 800 millioner kroner. I tillegg samarbeider Gipling med syv Byggmakkervarehus i Nordland fylke.

Det er ST-Gruppen som igjen eies av Kjelstad Holding som selger de fem Byggmakker-varehusene. Kjøpesummen er ikke offentlig.

Daglig leder Gunnar Severeide sammen med styreleder Arnfinn Kolberg etablerte landets første Byggmakker-forretning i Steinkjer i 1991. Nå eier de gjennom Plg Eiendom AS en tredjedel av Gipling som fortsatt har hovedkontor og sentrallager i Steinkjer. Øvrige eiere er familien Tronstad gjennom Ligna AS også med en tredjedel. Byggmakkerne Wulfsberg i Mo i Rana og Gunvald Johansen med utsalg i Bodø, Fauske og Svolvær eier den siste tredjedelen. De to siste inngår i N-gruppen som samarbeider med Byggmakkerne i Leknes, Sandnessjøen og Mosjøen.

Det er om lag 200 ansatte i de 12 varehusene som Gipling nå eier. I tillegg er det 50 personer som jobber med logistikk og hovedkontorfunksjoner i Steinkjer.

– I byggevarehandelen er volum viktig for å lykkes, kommenterer Gunnar Severeide og opplyser at strategien er å operere med butikker fra Dovre til Saltfjellet.

– Vi regner med gjennom vårt integrerte system å utvikle avdelingene videre. Vi er blant annet i full gang med å planlegge en helt ny Byggmakker på Støren som skal bli en viktig leverandør til proffmarkedet i Trondheim, fremholder han.

I Trondheim er det et Byggmakkervarehus på Tiller som eies av kjeden. Men Gipling har ambisjoner om å få en sterkere rolle i trønderhovedstaden.

– Det er både logisk og fornuftig at vi finner frem til en type samarbeid med kjedens varehus da vi sitter på logistikkløsningen i regionen, kommenterer Severeide som opplyser at det så langt ikke har vært på dagsorden hvordan et slikt samarbeid skal finne sted.

Byggmakker-kjeden utvikler en tydelig struktur med stadig større regionale aktører som eier mange lokale Byggmakkerutsalg. Størst er faktisk Gipling med nå 800 millioner i årlig omsetning hvis man også regner inn samarbeidspartneren N-gruppens 500 millioner. Størst alene er Carlsen Fritzøe i Vestfold/Telemark pluss Sørlandet med om lag 1,2 milliarder i omsetning. Deretter følger Per Strand i Troms/Finnmark og Ted Skattum på indre Østlandet med om lag 700 millioner hver. Ingar Norum med Ski Bygg i Akershus omsetter årlig for 440 millioner, mens kollegaen Herføll gruppen i Østfold med advokat Morten Steenstrup kan skilte med omlag 330 millioner.

Også Byggmakker-kjedens egeneide forretninger er en betydelig aktør med nærmere 1,2 milliarder i årsomsetning.